Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Český med jako fenomén. Jak se dostal až do slavné irské whiskey?

PR článek

Med, který je produkovaný v České republice má vysokou kvalitu. Ta je dána několika skutečnostmi. Jednak má včelařství u nás dlouhou tradici, zdravé životní prostředí také přispívá ke kvalitě produktu a přístup včelařů u nás pokračuje úspěšná léta píle předchozích generací. Jedním z nich je také včelař Martin Dědek z Mladostova v Českém ráji, který na svém statku, jak usedlosti říká, chová několik včelstev. Snaží se přistupovat k jeho včelám s láskou a pokorou, kterou mu jeho svěřenkyně vracejí v podobě medu. Kvalitu medu z Čech nedávno ocenily také v Irsku. Netradiční způsob zpracování si vybrali jako speciální přísadu v palírně světově známé whiskey Tullamore Dew. Proto na lahvích prodávaných v několika zemích světa najdete nápis velkým písmem „s českým medem“.

„Chovat včely a starat se o ně, to považuji spíše za diagnózu,“ přiznává s humorem svým vlastním včelař Martin Dědek. O včelstva se stará již téměř deset let a kromě lezení po skalách je to jeho další vášeň. „Práce u včel je každodenní učení, pořád se od nich učím něčeho nového,“ doplňuje včelař před tím, než půjde překontrolovat úly v zahradě.

Pokud by měla jedna včela nanosit materiál na jeden kilogram medu, musela by v součtu vzdáleností urazit takovou trasu, která by stačila na několik obletů okolo zeměkoule. Jejich život je velmi namáhavý a mnohokrát se stane, že se pomyslně upracují k smrti.

O tom, že se v Česku produkuje med té nejvyšší kvality svědčí nejen zájem ze strany zákazníků, ale také nedávný zájem z Irska. Místní palírna slavné Tullamore DEW se rozhodla do své whiskey přidávat právě český med. Palírna se nachází ve vnitrozemí ostrova. V městečku o patnácti tisíc obyvatel, neexistuje nikdo kdo by o světově proslulé palírně nevěděl. Ještě aby ne, když výrobce nápoje dává práci nemalé části místních ale také hlavně proto, že proslavila jméno města po celém světě. V portfoliu jejich produktů před několika lety přibyla novinka s názvem Tullamore DEW Honey.

„V segmentu whiskey obecně, je již několik dalších medových produktů. Říkali jsme si, že můžeme zkusit přijít s něčím zcela novým, například s příchutí kombinací chutě ananasu a naší whiskey. Ale udělali jsme si velkou rešerži a zjistili, že med z Česka má vysokou reputaci a to díky vysoké kvalitě a hlavně skvělé přírodní chuti,“ říká Kevin Pigott z irského Tullamore.

„Nechali jsme si poslat vzorky a začali pracovat. Začali jsme testovat, jaký druh naší whiskey bude s medem nejlépe fungovat a nakonec jsme usoudili, že Tullamore Dew s 35% alkoholu bude v kombinaci s vaším medem nejlepší,“ doplňuje Piggot. „Nakonec je potřeba říct, že med a irská whiskey k sobě patří už od počátku. Už když se u nás začínalo s výrobou whiskey, bylo potřeba nápoj před uložením do sudu zjemnit. Používal si mimo jiné med,“ doplňuje Kevin.

Štítky Tullamore Dew, med, whiskey, Irsko, včelaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český med jako fenomén. Jak se dostal až do slavné irské whiskey?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.