Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak si vytvořit kapsulový šatník

PR článek

Narazili jste na sociálních sítích na pojem capsulový šatník a nevíte, co si pod tím představit? Jedná se o minimalistický přístup k oblékání, kdy vlastníte pár nadčasových, neutrálních kusů oblečení, které lze vzájemně kombinovat. Je vůbec možné takový šatník vytvořit? V našem článku zjistíte, že to není nic složitého.

Kapsulový šatník nebo také capsule wardrobe je založen na minimalistickém přístupu k oblékání, kdy vlastníte jen malé množství oblečení, jednotlivé kusy k sobě navzájem ladí a otevírají tak prostor k nespočtu kombinací.

Pojem capsule wardrobe se poprvé objevil koncem 70. let 20. století, s názvem přišla majitelka londýnského butiku jménem Sussie Faux. Podle Sussie Faux ženě stačí vlastnit pouze pár kvalitních kousků oblečení, které vydrží roky, budou nadčasové a bude snadné je mezi sebou vzájemně kombinovat.

V současné době, kdy do popředí přichází stále častěji téma udržitelnosti a šetrnosti k přírodě, se pojem kapsulový šatník dostává do popředí.

Výhody kapsulového šatníku

  • Úspora času - ráno už nebudete bezradně stát před skříni a přemýšlet, co se k sobě hodí a co ne.
  • Úspora peněz - nebudete zběsile nakupovat kousky, které rychle ztrácí na kvalitě a stejně rychle vycházejí z módy.
  • Úspora místa - váš šatník nebude přeplněný a nepřehledný.
  • Univerzálnost - každý kousek oblečení snadno zkombinujete s jiným, vše k sobě bude skvěle ladit.
  • Ohleduplnost k přírodě - váš šatník nebude obsahovat velké množství kousků s nízkou kvalitou, ale oblečení budete nosit měsíce a roky, čímž rozhodně prospějete přírodě.

Jak na to?

Jako první krok je ideální zvolit barvy, které budete chtít mít ve svém šatníku. Vhodné je volit spíše ty neutrální a snadno kombinovatelné, např. hnědá, béžová, šedá nebo černá.

Ve druhém kroku zařadíte do šatníku tzv. basic kousky, mezi něž lze zařadit např. bílou košili, černé šaty nebo černé a bílé tričko.

Nezapomínejte ani na boty. Ty by měly vždy dobře padnout, být kvalitní a pohodlné - rozhodně se vyplatí vyšší investice.

Nejtěžším krokem při tvorbě kapsulového šatníku je krok třetí - vyprázdnění skříně. Ve svém šatníku ponechte pouze kusy, které opravdu nosíte, padnou vám a cítíte se v nich dobře. Tento postup razí hlavně Marie Kondo.

Zbylé kousky můžete darovat kamarádce, na charitu nebo prodat. I když to není zřejmé na první pohled, s dvaceti až třiceti kusy oblečení si určitě vystačíte.

Jaké kousky by měl capsulový šatník obsahovat?

Bílá košile - o bílé košili je známo, že nesmí chybět naprosto v žádném šatníku, hodí se k jakémukoliv typu postavy bez ohledu na věk. Skvěle se bude vyjímat v kombinaci se svetrem, kardiganem nebo sakem.

Bavlněné triko - triček si můžete pořídit více v neutrálních barvách jako je bílá, šedá nebo černá, co se týče materiálu, ideální je organická bavlna, len nebo pravé přírodní hedvábí.

Sako nebo blejzr - klasika, která nikdy neomrzí. Dobře padnoucí sako nebo blejzr by měl mít své místo i ve vašem šatníku. Využijete ho v létě přes šaty, v kombinaci s džínami k neoficiálním příležitostem nebo společně s bílou košilí na pracovní schůzku.

Bunda nebo kabát - do chladným zimních dnů si pořiďte prošívanou bundu nebo dobře padnoucí kabát. Od jara do podzimu naopak využijete lehkou prodyšnou bundu, volit můžete z mnoha typů dle materiálu a účelu, např. kožené, denimové nebo softshellové. Milovníci kabátů mohou bundu nahradit trenčkotem, známým také pod pojmem “baloňák”, oblíbený je v černé nebo béžové barvě.

Džíny - džíny vybírejte podle typu vaší postavy. Sáhněte po skinny jeans, džínách rovného střihu nebo zvonových kalhotách. Dobře padnoucí džíny využijete ve volném čase, ale také do kanceláře nebo na společenskou akci.

Kalhoty - i plátěné kalhoty by měly mít ve vaší skříni své místo. Pokud upřednostníte černou barvu, rozhodně neuděláte chybu, odvážnější mohou volit béžovou nebo kostkovanou.

Černé šaty - “malé černé” jsou již desítky let považovány za nezbytnost každého dámského šatníku, chybět nesmí rozhodně ani v tom vašem.

Svetr - ideálně vlněný, v lepším případě kašmírový. Pokud upřednostníte dlouhý kardigan, využijete ho v zimě pro zahřátí a na jaře vám nahradí bundu.

Boty - váš šatník by měl obsahovat jedny či dvoje tenisky, společenské lodičky, kotníkové boty, zateplené boty na zimu a sandály na horké letní dny.

Doplňky - co se týče doplňků, vaší představivosti se meze nekladou. Může se jednat o šátky, náhrdelníky, brýle nebo klobouk. Vhodně zvolené doplňky dodají vašemu outfitu pomyslnou třešničku na dortu.

Opomenout nemůžeme samozřejmě kabelku - ideální je pořídit si klasické psaníčko a k němu univerzální kabelku pro každodenní nošení.

Ohodnoť článek

Štítky oblečení, bunda, košile, džíny, příroda, obuv, kabát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak si vytvořit kapsulový šatník  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.