Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ojetý elektromobil: Výhodná koupě, nebo potenciální riziko?

PR článek

Trh s elektromobily rychle rozvíjí a stále více lidí uvažuje o koupi ekologicky šetrného vozu. Zatímco nové elektromobily mohou být pro mnohé finančně nedostupné, nabídka ojetých aut na elektrický pohon začíná být čím dál lákavější. Otázkou však zůstává: Je koupě ojetého elektromobilu skutečně výhodná, nebo s sebou nese rizika, která by nás měla odradit? To si důkladně zanalyzujeme v následujících řádcíh.

Výhody ojetého elektromobilu

  1. Nižší pořizovací cena: Hlavním lákadlem pro zájemce o ojetý elektromobil je samozřejmě cena. Stejně jako u běžných aut, i u elektrických aut dochází k poklesu hodnoty po několika letech používání. Díky tomu je možné sehnat relativně nový vůz za zlomkovou cenu nového modelu.
  2. Nižší provozní náklady: Elektromobily mají nižší provozní náklady než jejich spalovací protějšky. Náklady na elektřinu jsou ve srovnání s palivem výrazně nižší, a i když se cena elektřiny může lišit, v průměru stále zůstává levnější.
  3. Ekologický aspekt: I když už bylo auto nějakou dobu v provozu, stále je elektromobil šetrnější k životnímu prostředí než vozidla poháněná fosilními palivy. Koupí ojetého elektromobilu tak přispíváte k snížení své uhlíkové stopy.

Rizika spojená s koupí ojetého elektromobilu

  1. Stav baterie: Největším rizikem při koupi ojetého elektromobilu je stav baterie. Baterie časem degraduje a její kapacita se snižuje, což vede ke zkrácení dojezdu na jedno nabití. Zatímco nové baterie mohou poskytnout dojezd kolem 300–500 km, starší baterie mohou mít dojezd výrazně menší, což může být pro některé řidiče omezující.

Poznámka: Servisní historii vozu, skutečný počet najetých kilometrů a další důležité parametry pro koupi vozu můžete ověřit pomocí VIN kódu vozu na adrese https://www.carvertical.com/cz/provereni-vin.

  1. Nedostatek zkušeností a servisu: Oproti spalovacím motorům mají elektromobily specifické technologie, které nemusí být známé každému mechanikovi. Při koupi ojetého elektromobilu je důležité zajistit, že máte přístup k servisu, který se na tyto vozy specializuje. Servisní zázemí pro elektromobily je v některých regionech stále omezené.
  2. Technologie a software: Starší elektromobily mohou mít technologii, která je již zastaralá. To se může týkat jak software, který řídí baterii a motor, tak i infotainmentu a dalších funkcí. Mnoho elektromobilů dnes nabízí aktualizace na dálku, ale starší modely tuto možnost nemusí mít.

Jak minimalizovat rizika?

Pokud zvažujete koupi ojetého elektromobilu, je důležité pečlivě prověřit jeho historii. Zjistěte si co nejvíce informací o předchozím majiteli, pravidelné údržbě a stavu baterie. Některé vozy nabízejí možnost provedení diagnostiky, která může odhalit aktuální stav baterie a případné skryté závady.

Závěr

Koupě ojetého elektromobilu může být výhodnou investicí, pokud víte, na co si dát pozor. S nižší pořizovací cenou a ekologickými výhodami může jít o atraktivní volbu pro ty, kteří chtějí přejít na elektrickou mobilitu. 

Na druhé straně je důležité mít na paměti rizika spojená s degradací baterie a omezenou dostupností servisu. Pečlivý výběr a důkladná kontrola vozu před koupí mohou tato rizika minimalizovat a zaručit spokojenost s vaším novým ojetým elektromobilem.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky elektromobil, technologie, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ojetý elektromobil: Výhodná koupě, nebo potenciální riziko?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.