Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na paddleboarding se psem

PR článek

Milujete paddleboarding a chcete vzít i svého čtyřnohého kamaráda? To není problém, jen to chce dostatečnou přípravu, ale věříme, že to společně zvládnete a užijete si mnoho zábavy. V článku vám se vším poradíme, aby příprava šla od ruky. A packy.

Jaké prkno vybrat?

Paddleboard by měl být delší a širší. Určitě nevybírejte tenké modely, které neudrží vaši a psí váhu, a navíc neposkytují dostatečný prostor pro pohyb. Je lepší mít více místa, jinak hrozí pád do vody. Obecně se doporučují allround modely s kulatou špičkou.

Rozměry by měly být minimálně tyto: délka 10 stop (305 cm) a šířka 32 palců (81 cm), pro těžší a rozložitější jezdce (např. muže) se nebojte délky 12 stop (365 cm) a šířky 34 palců (87 cm). Berte v potaz nejen vaši váhu, ale váhu psa. Každé kilo se počítá. Důležitá je také dostatečně velká nášlapná podložka, aby to psovi neklouzalo. Bohatý výběr vybavení nabízí Snowboardel, který se na paddleboarding zaměřuje a patří mezi nejvyhlášenějšího prodejce v oboru.

Příprava psa usnadní celý proces

Pes, který není zvyklý na jízdu na paddleboardu, může být poměrně nervózní (stejně jako vy). A protože pes váš stres dokáže vycítit, zkuste na to jít oba pomalu.

Ostříhejte ostré a dlouhé drápky

Před nástupem na prkno psovi zkontrolujte stav drápků. Dlouhé drápky mohou způsobit klouzání anebo poškrábání paddleboardu. Zkraťte je.

Jízda na sucho

Připravte si pořádnou nálož pamlsků a psa s prknem seznamte ještě na souši. Měl by se seznámit s povrchem prkna a nebát se ho. Prkno položte na rovný povrch, nejlépe do trávy bez kamínků a stoupněte si na něj i s pádlem. Zkuste psa nalákat mezi nohy a udělat pár pořádných pohybů pádlem. Uvidíte, jestli to psa bude znervózňovat nebo ne. Je to individuální. Pokud nijak nereaguje, skvělé, pokud ano, trénujte tyto pohyby a připravte ho na všechny možné manévry, které na vodě může zažít. Mezi to se počítá i naklánění prkna ze strany na stranu.

Naučte psa seskakovat z prkna na povel

Opravdu velmi důležité je být si jistý, že pes před příjezdem k pevnině neskočí do vody. Je to nebezpečné pro vás, protože vám rozhodí rovnováhu, ale i pro něj, pokud nevíte, jaká hloubka v daném místě je nebo jestli tam není něco ostrého. Doporučujeme psa naučit být v klidu, dokud nepřijedete k pevnině a pak mu dát povel seskočit.

Aktivního psa unavte

Máte štěňátko nebo aktivního psa? To může být problém, protože musí vydržet v klidu na prkně klidně i hodinu (záleží na vaší trase). Zkuste psa před jízdou co nejvíce unavit, aby neměl tendenci seskakovat nebo po prkně nekontrolovatelně pobíhat.

Nezapomeňte na psí vestu

Nikdy nevíte, co se stane a psí plovací vesta by měla být povinnost. Teoreticky byste ji měli nosit i vy. Hodně záleží na tom, kde se nacházíte a jestli na vás někdo dohlíží. Stres z paddleboardu může vašeho psa dezorientovat, a to je velký problém. Dobrý plavec by to mohl zvládnout bez vesty, ale co když musí plavat opravdu daleko? Pro klid duše mu vestu pořiďte, a ještě před jízdou mu ji představte a oblečte. Hlavní je, aby se na prkně neošíval a nesnažil se ji strhnout. Měla by to pro něj být “druhá kůže”.

Náročnost zvyšujte postupně

Rozumné je prvně zkoušet kratší a jednodušší trasy a podle toho odvodit, jak to pes zvládá. Určitě si neplánujte hned hodinové plavby, protože můžete být nemile překvapeni. Někdy také záleží na rozpoložení v konkrétním dni. Snažte se psa zatěžovat postupně a zvyšovat jeho toleranci.

Stejně jako lidé i psi si dokáží konkrétní aktivitu asociovat s negativní zkušenosti, proto se tomu snažte vyvarovat a připravte si hromadu pamlsků a vlídných slov. Věříme, že s naším článkem vše zvládnete bez problému a brzy vyrazíte na plavbu.

Ohodnoť článek

Foto Depositphotos.com a GetFound s.r.o.

Štítky pes, vesta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na paddleboarding se psem  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.