Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

5 tipů jak přežít se studentským rozpočtem

PR článek

Studentský život je plný nových zážitků, přátelství i cestování. To však vyžaduje určitou dávku finanční gramotnosti a disciplíny. Naučte se vyjít s málem a přitom žít naplno bez finanční problémů.

1. Zmapujte si své finance

Vytvořte si přehledný měsíční rozpočet. Zapisujte si do něj všechny příjmy, například z brigády či případné kapesné od rodičů, i výdaje. Těch bude na začátku pravděpodobně více. Nájem, strava, zábava – to vše a mnohem více bude ukrajovat z vašeho rozpočtu.

2. Nakupujte s rozumem

Teprve, až si vytvoříte přehledný rozpočet, uvídíte, v jaké oblasti můžete ušetřit. V případě studentů to často bývá stravování venku. Měli byste proto omezit návštěvy restaurací na nezbytné minimum. Využívejte především služeb školní jídelny nebo si jídlo připravujte doma. Neumíte vařit? Začněte u jednodušších receptů, které budete postupně vylepšovat.

Naplánujte si jídelníček dopředu, abyste nakupovali jen potraviny, které doopravdy zpracujete a zbytečně je nevyhazovali. Samotné potraviny ale také něco stojí. Možná jste se svým rodičům kdysi smáli, že sledují slevové akce a čtou letáky. Přesně to je ale cesta jak ušetřit náklady na stravu. Sledujte akční letáky, využívejte slevové kupóny a studentské slevy, pokud je to možné.

3. Studentská sleva – váš nejlepší přítel

Studentské slevy jsou skvělým způsobem, jak ušetřit peníze také na zážitcích. Ušetřit můžete na knihách, oblečení, psacích a papírenských potřebách nebo dokonce na elektronice. Důležité je, abyste o slevě nejen věděli, ale také si ji nárokovali.

  • ISIC karta: S touto studentskou kartou máte slevy v některých obchodech, restauracích ale také leteckých společnostech. Vstupy do lokálních i světových muzeí s ní bývají zdarma. Mnohé dopravní společnosti a cestovní kanceláře nabízejí studentům slevy na lístky a zájezdy.
  • Webové stránky a aplikace: Stáhněte si aplikaci, která bude za vás sledovat a sbírat informace o různých studentských slevách a výhodách. Existují také webové stránky, do kterých zadáte název města a typ obchodu nebo služby a hned zjistíte, zda můžete ušetřit.
  • Sociální sítě: Sledujte sociální sítě svých oblíbených značek a podniků. Často tam zveřejňují informace o aktuálních slevách nebo happy hour.

Studentská sleva se vám bude hodit také v případě větších investic, jako je notebook, tablet nebo fotoaparát. V případě vlastnictví dražších věcí je ale užitečné a praktické uzavřít pojištění majetku, které vám poskytne finanční krytí v případě jejich krádeže nebo poškození.

Zdroj: freepik.com

4. Najděte si zdroj příjmu

Studentské časy by měly být sice bezstarostné, ale s nulovým rozpočtem si je neužijete naplno. Pokud máte volný čas alespoň o víkendech, zvažte brigádu. Ta nemusí být časově náročná, jen je třeba mít určené priority. Ze začátku vám finančně pomůže například doučování školáků, roznášení letáků nebo brigáda v obchodě či restauraci.

Pokud nějaký pravidelný příjem už máte, můžete se poohlédnout po stáži ve svém oboru. Ty sice často bývají ze začátku neplacené, ale určitě se vyplatí. Stáž se může změnit na placenou brigádu nebo dokonce práci na plný úvazek, Díky stáži také získáte zkušenosti a kontakty, které vám po škole pomůžou získat vaši vysněnou práci.

5. Zvažte různé možnosti ubytování

Pokud nemáte to štěstí, že bydlíte u rodiny, asi největší položkou studentského rozpočtu bývá ubytování a poplatky s ním spojené. Internát je zřejmě nejlevnější možností ubytování, ke které se jako student můžete dostat. Ne každý má ale to štěstí, že místo na internátu dostane.

Druhou volbou tak může být pronajatý studentský pokoj v nějakém větším bytě. Bude asi dražší než internát, ale zase budete mít více soukromí a komfortu. Zařízení je většinou velmi sparťanské, ale studentovi zcela postačí.

Můžete se také domluvit se svými kamarády a pronajmout si celý byt společně. Problém může být v tom, že jste vázání celkem přísnou smlouvou a budete muset v bytě setrvat nějakou dobu, často minimálně rok. Problém nastane také v případě, že jeden z vás bude chtít z pronájmu odejít. Zřejmě také budete muset sloužit kauci, která často bývá ve výši minimálně jednoho měsíčního nájmu, což může být pro studenty finančně náročné.

Ohodnoť článek

Štítky rozpočet, brigáda, jídlo, obchod, restaurace, potrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5 tipů jak přežít se studentským rozpočtem  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.