Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nechcete přezouvat? Vsaďte na kvalitní celoroční pneumatiky

PR článek

Je pro vás výměna pneumatik každých šest měsíců nepohodlná? Pak by se vám mohly zamlouvat celoroční pneumatiky, které kombinují vlastnosti letních a zimních pneumatik. Díky moderním technologiím výroby jsou dnes celoroční pneu čím dál kvalitnější. Nejsou však vhodné do extrémních podmínek. Mohou být celoroční pneu přijatelným řešením i pro vás? A jak vybrat ten nejlepší celoroční dezén?

Výhody celoročních pneumatik v mírném podnebném pásu

Celoroční pneumatiky jsou vhodné pouze do mírného podnebného pásu, ve kterém leží také Česká republika. Poskytují kvalitní přilnavost v letních i zimních podmínkách a dobrý brzdný výkon na suchu, mokru, na sněhu i na ledu.

Mezi plusy univerzálních celoročních pneumatik patří zejména finanční úspora, kdy nemusíte investovat do dvou sad pneumatik pro letní a zimní období. A pak také méně starostí, protože neřešíte přezouvání pneumatik a jejich uskladnění.

Celoroční pneumatiky poskytnou skvělou službu motoristům, kteří:

  • Mají roční nájezd do 15 tisíc kilometrů. Pokud ale chcete ten nejlepší výkon na sněhu, ledu, mokru i suchu, v létě raději obujte letní a v zimě zimní pneumatiky.
  • Jezdí především v městském a příměstském provozu.
  • Vyhýbají se extrémním podmínkám. Výrobci nedoporučují používat celoroční pneumatiky při hustém sněžení, náledí a v extrémních mrazech nebo naopak při vysokých tropických teplotách.

Celoroční pneumatiky fungují skvěle v rozpětí teplot -10 °C až +30 °C.

Na názorném obrázku níže si můžete udělat představu o tom, do jakých teplot jsou/nejsou vhodné nejen celoroční pneu, ale také letní a zimní pneumatiky.

Popisek obrázku:
1 – Severské pneumatiky, 2 – Zimní pneumatiky, 3 – Celoroční pneumatiky, 4 – Letní pneumatiky 

Zdroj obrázku: Michelin

TIP od specialistů: Vždy vybírejte celoroční pneu s certifikací 3PMSF

Odborníci ze známého českého e-shopu s pneumatikami pneuboss.cz vám doporučují vybírat celoroční pneumatiky s certifikací 3PMSF, zvanou jako alpský symbol. Na bočnici pneumatiky ho najdete v podobě loga se 3 vrcholky hor a sněhovou vločkou uvnitř. Toto označení musejí mít podle nové evropské legislativy všechny celoroční pneumatiky. Znamená to, že pneumatika je na základě odborných testů certifikována jako způsobilá pro jízdu v zimě.

Někteří výrobci pneumatik označují celoroční pneumatiky symbolem 3PMSF a zároveň symbolem M+S(Mud and Snow). M+S pneumatika je navržena pro lepší výkon v blátivých nebo zasněžených podmínkách ve srovnání s letními pneumatikami. Pneumatikám, které jsou označeny pouze M+S se však v celoročním provozu raději vyhněte.

Pro zimní podmínky jsou dnes plně uzpůsobeny pouze celoroční pneumatiky s obrázkem 3PMSF. Pokud celoroční pneumatika toto označení nemá, jde o letní nebo univerzální pneu, která z hlediska současných evropských norem není vhodná do zimních měsíců.

Zdroj fotky: Continental

Jakou životnost mají celoroční pneumatiky?

Životnost celoročních pneumatik se pohybuje v rozmezí 40 000 až 60 000 km dle velikosti pneu, modelu a výrobce. Životnost celoročních pneu mohou v provozu ovlivnit také tyto faktory: roční kilometrový nájezd, styl jízdy, povrch silnice, údržba pneumatik – tedy to, jak o pneumatiky pečujete, jestli pravidelně kontrolujete tlak v pneumatikách a podobně.

Každý výrobce má pro celoroční sady pneumatik svůj originální název, jako například:

  • AllSeason (Continental, Pirelli, Giti, Riken)
  • All Weather (Matador, Sava)
  • CrossContact (Continental)
  • CrossClimate (Michelin)
  • Quartaris (Barum)
  • 4Season (Goodyear, Nexen)

Tipy na kvalitní celoroční pneumatiky

Chcete vysoce kvalitní celoroční pneumatiky s dlouhou životností? Pak vsaďte na prémiové značky jako jsou Michelin, Continental, Goodyear nebo Bridgestone.

Například řada celoročních pneumatik Michelin CrossClimate využívá pryž, která se dokáže rychle přizpůsobit teplotě vozovky a zachovává si pružnost i na velmi studeném povrchu. Celoroční dezén je opatřen stejnými lamelami, jaké mají také zimní pneumatiky Michelin. Tyto lamely přispívají k dobrým výkonům na mokrých i na zasněžených vozovkách.

Celoroční pneumatiky Michelin CrossClimate + patří k nejprodávanějším v Evropě.

Celoroční pneu Continental nabízejí vynikající kilometrový výkon a působivou přilnavost v letních i zimních podmínkách, dobrý brzdný výkon na suché a mokré vozovce i na rozbředlém sněhu. Takové vlastnosti má například dezén Continental AllSeasonContact.

Celoroční pneu Continental AllSeasonContact.

Lákají vás pneu s vynikajícím poměrem cena/výkon? Pak vsaďte na pneumatiky vyšší střední třídy, kam patří mimo jiné pneu značek Giti a GT Radial z koncernu Giti Tire. Nejen celoroční, ale také letní a zimní pneu Giti a GT Radial pro evropský trh vyvíjí společnost Giti Tire ve výzkumném a vývojovém centru v německém Hannoveru.

Například celoroční dezén GitiAllSeason AS1 obsahuje směs s vysokým obsahem siliky, která zaručuje velmi dobrou přilnavost při nízkých teplotách a za mokra a také spolehlivou tuhost v horkém létě. Středová část běhounu s hustými lamelami zajišťuje přilnavost a trakci na sněhu a ledu.

Celoroční dezén GitiAllSeason AS1.

Celoroční pneu GT Radial 4Seasons má směs běhounu s vysokým obsahem siliky, která se postará o konzistentní přilnavost v širokém rozsahu teplot a vysoký kilometrový výkon.

Celoroční pneumatika GT Radial 4Seasons.

Kde najdete širokou nabídku celoročních pneumatik?

Celoroční pneumatiky všech známých značek v rozměrech 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17, 175/65 R14a v řadě dalších velikostí najdete na Pneubossu. Spoustu pneumatik má tento oblíbený český e-shop skladem s expedicí do 24 hodin. Nezapomeňte na to, že v zimě musejí mít celoroční pneu v ČR minimálně čtyři milimetry vzorku. Přejeme vám mnoho šťastných kilometrů a pokud budete potřebovat pomoci s výměnou tlumičů a výfuků, výměnou oleje a filtrů, seřízením světel nebo čímkoliv dalším na vašem autě, navštivte renomovaný autoservis.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michelin, pixabay.com, výrobci jednotlivých pneu

Štítky pneumatika, Michelin, zima, obrázek, Continental AG, Česko, Giti Tire, Goodyear

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechcete přezouvat? Vsaďte na kvalitní celoroční pneumatiky  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.