Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekStředa, 16. června 2021, 10:59
Nepochybujeme o tom, že víte, že si musíte každý den čistit zuby, aby byly zdravé. Kromě důkladné dentální hygieny, ale můžete ke zdraví zubů přispět i další věci, jako je například konzumace určitých potravin. Pojďte s podívat, které to jsou!
Možná váháte, ale je tomu opravdu tak, když budete jíst potraviny z našeho seznamu, podpoříte zdraví své ústní dutiny.
Začneme vodou, její prospěšnost asi nikoho nepřekvapí, když mluvíme o celém organismu. Kromě toho je však velmi prospěšná pro zuby. Narozdíl od jiných totiž nenarušuje zubní sklovinu. Nevhodné jsou kyselé nápoje a ty, které obsahují kyselinu fosforečnou, tedy v podstatě všechny nápoje na styl Coly.
Další nápoj, který není vhodný, je alkohol, nejenže zabarvuje zubní sklovinu (např. červené víno), ale také vysušuje ústní dutinu. Tvorba slin je však velice důležitá v boji proti tvoření nových kazů. Pomáhá udržovat v ústech rovnováhu a když se tvoří sliny méně, má to na ni negativní dopad. Tvorbu slin můžete podpořit pravidelných pitným režimem.
Na první pohled není mrkev ideální, protože je tvrdá. Jenomže mrkev je plná vlákniny a podporuje tvorbu slin, čímž snižuje tvorbu infekcí a kazů.
Milujete sýr? Pak, máte nyní o důvod navíc ho jíst. Studie General Dentistry zjistila, že konzumace sýra zvyšuje hodnotu pH v ústech a snižuje tak riziko tvorby zubních kazů. Další výhodou je, že sýr obsahuje vysoký podíl vápníku, bez kterého se zuby ani kosti neobejdou.
S vápníkem a bílkovinami jsou na tom podobně i jogurty, proto i ty můžeme považovat za Stejně tak se vysokým podílem vápník a bílkovin může pochlubit jogurt, proto i tato potravina vašim zubům prospěje. Kromě toho jogurt obsahuje probiotika, která prospívají dásním a ‚vytlačují‘ škodlivé bakterie. Při výběru však dejte vždy přednost bílému jogurtu bez přidaného cukru.
Zázvor je skvělým pomocníkem při chřipce a nachlazení. Perfektně také pomáhá od zápachu z úst a brání tvorbě bakterií, které se v ústech tvoří v ústech po konzumaci sladkého.
O prospěšnosti ryb snad ani nemusíme mluvit, jsou výborným zdrojem vitamínu D a dalších minerálů. Proto jsou skvělé i pro zdraví zubů, vyzkoušejte si do jídelníčku přidat lososa, tuňáka nebo makrelu.
Listová zelenina oplývá vitamíny a minerálními látkami, vedle toho je oblíbená i pro svůj nízký obsah kalorií. Špenát nebo kapusta jsou skvělým zdrojem vápníku, kyseliny listové nebo vitamínu B. Díky tomu významně podporují zubní sklovinu.
Jablka jsou sice sladká a také obsahují kyseliny, ale pro vysoký obsah vlákniny a vody je stomatologové hodně cení. Kromě toho se během jezení jablka zvyšuje tvorba slin, které vás zbaví zbytků jídla a bakterií.
Brusinky jsou zdrojem cenných polyfenolů, které brání bakteriím přilnout k zubní stěně a zabraňují jim vytvářet zubní plak. Rozinky navíc pomáhají s likvidací zubního plaku. Tyto dvě potraviny tvoří tedy skvělou dvojku a mohou se stát vaší oblíbenou svačinkou.
Přes to, že jsou všechny tyto potraviny velmi prospěšné pro zuby a ústní dutinu, nemůžete je konzumovat, když nosíte fixní rovnátka. Především mrkev a špenát dokáží nadělat pořádné starosti.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.