Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPondělí, 13. června 2022, 10:00
Ořechy řadíme mezi esenciální potraviny, vedle ovoce a zeleniny si najdou svoje místo v jídelníčku každého sportovce a milovníka zdravého jídla a životního stylu. V čem jsou tak nepostradatelné, jak často bychom je měli jíst, a které druhy nám přinesou nejvíce užitku?
Ořechy obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Jsou zdrojem celé řady vitamínů, minerálů a železa. Pomáhají předejít vzniku srdečních a cévních chorob, díky regulaci krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu. Mají blahodárný vliv na ledviny, plíce, tlusté střevo a prospívají nervové soustavě.
Vlašské ořechy zklidňují nervy a mají protizánětlivé účinky, hrají významnou roli ve vývoji mozku a inteligence. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitamíny skupiny B, které prospívají pokožce, vlasům, nehtům a údajně podporují potenci.
Lískové oříšky zase prospějí vašim očím, redukují hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi. Proto se doporučují cukrovkářům druhého typu. Pomáhají také zpomalovat proces stařecké demence.
Nejvíce vlákniny najdete v mandlích. Přirozeně podporují funkci střev a skýtají plno antioxidantů. Kromě toho obsahují vitamín E a další látky snižující hladinu LDL – špatného tuku a cholesterolu v krvi.
S ořechovými másly se poslední roky roztrhl pytel. Vyrábí se ze všech druhů ořechů, od čistě přírodních až po ty ochucené. Můžete si je také snadno vyrobit doma.
Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří arašídové máslo. Které má kvalitní nutriční složení, přispívá ke snižování hmotnosti a podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahuje i niacin, magnézium a vitamín E.
Méně známým máslem je kešu máslo, které oproti tomu burákovému obsahuje méně bílkovin, ale také o polovinu méně cukru. Naopak je vydatnější, co se týče železa, mědi a fosforu. A najdete v něm největší podíl vápníků, riboflavinu, vitamínu E a zdravých tuků, které jsou pro tělo nezbytné.
Pokud jste milovníci sportu a fitness, určitě vám neunikly výhody mandlového másla. Má podobné nutriční hodnoty jako to burákové, ale obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů. Je bohaté také na vápník, fosfor, magnézium, niacin, riboflavin a kyselinu listovou. A také v něm najdete vitamín E a omega-3 mastné kyseliny.
Ořechy pokud možno konzumujte v jejich přirozené podobě a skladujte je v suchu a chladu, aby nechytily plíseň. Tyto plody jsou sice blahodárné pro vaše tělo, ale rozhodně to s nimi nepřehánějte, jedná se totiž o kalorickou bombu. Obecně platí, že byste jich měli zkonzumovat kolem 30 gramů denně, což je jedna hrst.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.