Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPátek, 17. června 2022, 16:22
Spolu s příchodem letních dnů přichází také chuť na tu nejlahodnější studenou pochoutkou – zmrzlinu. Ať už je točená, kopečková nebo fresh, vždy vás zaručeně osvěží. Napadlo vás ale někdy, kdo zmrzlinu vymyslel a jak se vyrábí? Pojďte se s námi na chvíli ponořit do světa této neodolatelné letní lahůdky.
Zmrzlina ušla dlouhou cestu, během které měnila své složení, podobu i chuť. Úplně prvním předchůdcem zmrzliny můžeme nazvat misku sněhu přelitého hroznovou šťávou. S touto pochoutkou přišli Peršané zhruba kolem roku 400 př.n.l. a okouzlila i římského císaře Nera. Ten si nechával dovážet led z hor, aby ho následně ochutil ovocnými šťávami.
Do Itálie se zmrzlina dostala ve 13. století díky mořeplavci Marco Polovi. Do zbytku Evropy se ale rozšířila až o 300 let později. Zásluhu za to měla Kateřina Medicejská, která trvala na tom, že si po sňatku s budoucím králem Francie, Vévodou Orleánským, vezme s sebou svého kuchaře. A byl to právě on, kdo znal recept na ovocný sorbet, který se rychle šířil po francouzském dvoře a do zbytku Evropy.
První tištěný recept se objevil v anglické kuchařce Mary Ealesové roku 1718, načež o 50 let později vydali Francouzi kuchařku pouze s recepty na zmrzlinu a ledové tříště s názvem L’Art de Bien Faire.
Zmrzlina se díky kolonistům dostala také do Ameriky, kde vynalezli první mrazák k jejímu uchování. A první stánek s kopečkovou zmrzlinou vznikl blízko londýnského Charring Cross v 19. století.
V Česku je nejoblíbenější točená a to hlavně pro svou jemnost a nadýchanost, která prospívá zejména nejpopulárnějším příchutím - čokoládové a vanilkové. Točená zmrzlina si získala srdce nejen mlsných zákazníků, ale také samotných zmrzlinářů. K její výrobě totiž stačí pouze jeden stroj a základní vybavení, které se pohodlně vejde i do malého stánku.
Kopečková sice není tak populární jako zmrzlina točená, ale zato si můžete užít její krásné zdobení. S výrobou to ale u tohoto druhu zmrzliny není tak snadné – potřeba jsou hned čtyři stroje, a to paster, výrobník kopečkové zmrzliny, šoker a vitrína.
Trendem posledních let je fresh zmrzlina. Jedná se o unikátní koncept, kdy je zmrzlina vyráběna přímo před očima zákazníků, což zaručuje nejvyšší čerstvost. Stroj zmrzlinu šetrně míchá, a tak je možné do ní přidat i kousky ovoce nebo celé oříšky.
Zmrzlina se za ta léta nedočkala pouze inovací v konzistenci, ale také v servírování. Můžete si tak například dopřát zmrzlinu na palačince, v trdelníku nebo mezi dvěma plátky sušenky jako sendvič. Zkrátka fantazii se zde meze nekladou, a tak můžete narazit na různé originální zmrzlinové výrobky. Zaujmout vás může například celočerná zmrzlina, která při svém velkém nástupu vévodila sociálním sítím.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.