Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Víme první: Praha chystá zvýhodnění bohatých, od 1.1.2016 bude prodávat karty ELITA

Magistrát hl. m. Prahy chystá ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi pilotní program „komerční institucionalizace osob s vyšším disponibilním důchodem prostřednictvím pozitivní diskriminace“, který interně komunikuje pod pracovním názvem ELITA. Nevinně znějící dokument, jež pražští radní projednávali na svém pravidelném zasedání v pondělí 30. března, skrývá naprosto zásadní počin – legalizaci výhod pro bohaté občany, kteří si je budou nakupovat za roční poplatek ve statisícové výši.

Pilotní program si bere za cíl zlegalizovat to, co se běžně děje netransparentní cestou – a sice že si majetnější občané formou klientelismu, známostí nebo korupce zkrátka mohou dovolit o trochu víc než ostatní. A proti tomu chce Praha konečně bojovat. „Zatím nic není schválené, jde jen o návrh. Já jej považuji za skvělý. Nedělejme si iluze, kmotři a kmotříčci se ke svým výhodám dostanou vždycky. Výhody za obálky a známosti chceme my tímto způsobem zarazit,“ komentuje připravovaný pilotní projekt primátorka Adriana Krnáčová. Podobně se v kuloárech vyjadřují i ostatní radní: „Bohatí si dělají, co chtějí, a my obyčejní lidé z toho nemáme nic. Takhle si dál budou dělat, co chtějí, ale budou za to muset alespoň platit,“ shodují se.

Systém by měl fungovat na bázi ročních poplatků. ELITA pracuje s tezí, že bohatí lidé jsou podnikavější a produktivnější, proto má čas strávený neefektivním pohybem po městě nebo čekáním na úřadech negativní dopad na hrubý domácí produkt a tím i na celou společnost. Původně navrhovaná výše ročního poplatku činila 200.000 Kč, to se ale po úvodní debatě zdá býti málo. V rámci diskuse o návrhu totiž vyvstal požadavek na rozdělení každého poplatku mezi magistrátní pokladnu (69 % prostředků) a pokladnu městské části, kde má daný příslušník elity trvalé bydliště (21 % prostředků). Poplatek by mohl vzrůst až dvojnásobně, tedy na 400.000 Kč za kalendářní rok.

V rámci poplatku by měl poplatník obdržet kartu s pracovním názvem ELITA (z PR důvodů se název údajně také bude upravovat). Použití karty by se v pilotním projektu mělo týkat tří oblastí – dopravy, parkování a jednání s úřady magistrátu a městských částí. Navrhovaný čtvrtý okruh, zdravotnictví, byl s ohledem na sociální citlivost problematiky vyškrtnut. Citujeme z dokumentu, který má redakce MD k dispozici:

Doprava. Dopravní síť v Praze není uzpůsobena aktuální intenzitě provozu. Dostavbu silniční sítě komplikují externí faktory (finance, neefektivita předchozích radních, opravy...), proto je její dobudování běh na dlouhou trať. To logicky vytváří motivace lidem s vysokými náklady na čekání v zácpách porušovat předpisy, a přestupky následně řešit formou korupce úředníků a policistů. Držitel karty proto bude moci pro osobní dopravu používat tramvajové pásy, pruhy vyhrazené MHD a taxislužbě a pěší zóny, ovšem tak, aby NEOHROZIL ani NEOMEZIL ostatní účastníky provozu. Tím se zamezí korupčnímu prostředí.

Parkování. Zejm. v centru hl. m. Prahy není dostatek parkovacích míst, i kvůli inflaci parkovacích karet občanům, kteří v jednotlivých městských částech sice bydlí, ale nepoužívají auta denně. To motivuje lidi s důležitými ekonomickými či jinými zájmy parkovat na místech, kde je parkování zakázáno, a následné přestupky řešit neformálními postupy. Jelikož je v České republice výrazně naddimenzován počet míst pro osoby se sníženou pohyblivostí (invalidé), držitel karty by proto mohl v rozumné míře využívat k parkovacím státním tato i vyhrazená místa pro invalidy (po dobu ne delší než 120 min. a v případě, že bude v dané lokalitě alespoň jedno volné místo). Povoleno bude také parkování na chodnících, před vjezdy do průjezdů a dvorů a dalších místech se zákazem zastavení, ovšem ne déle než 60 minut a tak, aby auto nebránilo průjezd záchranné službě, hasičským a policejním vozům.

Jednání na úřadech. S ohledem na vysoké byrokratické nároky na správu podnikání i osobních záležitostí se návštěvě úřadů nevyhne nikdo. Pro produktivní lidi s vysokým příjmem je čekání na úřadu velmi neefektivní až traumatizující činností, jelikož by čas mohli strávit produktivněji – vymýšlením podnikatelských záměrů a vyděláváním peněz, které pak generují pracovní místa a blahobyt dalším členům společnosti. Držitel karty by proto měl mít nárok na přednostní vyřízení administrativy na úřadech magistrátu hl. m. Prahy a městských částí, avšak za předpokladu, že tím neomezí právě obsluhovaného obyvatele.

Pilotní projekt sice otevírá Pandořinu skříňku nerovnosti, jenže ta je dle radních otevřená již dávno. „Očekáváme, že by magistrát prodejem karet mohl vygenerovat až půl miliardy Kč ročně. Za tyto peníze budeme dělat prospěšné projekty, na které v pokladně není místo – školky, dětská hřiště či příspěvky na šaty a stravné sociálně slabým obyvatelům. Očekáváme, že pilotní projekt přinese velký úspěch a že bude rozšířen i do dalších měst,“ říká primátorka Krnáčová. Její mluvčí Petra Hrubá dodává, že se pilotního projektu zúčastní i sami radní. „Nabídli se, že pomohou projekt otestovat a takříkajíc na něm „vychytat mouchy“, které se při podobných projektech mohou objevit.“ Nebojí se nevděku běžných obyvatel Prahy? „Nepochopení se může objevit, ale my sázíme na to, že obyvatelé Prahy jsou chytřejší než zbytek společnosti a dokáží si spočítat, že je pro ně transparentní zpoplatnění podobných výhod výhodné,“ zakončuje Hrubá. 

Napsal: Zednář Svobodný 
Foto: Petr Apríl

Štítky Praha, městská část, poplatek, pilotní studie, Pražský magistrát, Adriana Krnáčová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víme první: Praha chystá zvýhodnění bohatých, od 1.1.2016 bude prodávat karty ELITA  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.