Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Konec nadějí: peníze z emisních povolenek nelze použít na utlumení cen energií

Do úterý šlo zaslat připomínky k návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ), podle kterého domácnostem od příštího roku zdraží regulovaná část ceny elektřiny o 71 procent a průmyslu až o 206 procent. Mnozí se upínají k tomu, že zdražení se ještě podaří zvrátit tím, že se netržní část ceny zadotuje z výnosů z aukcí emisních povolenek, jako tomu bylo v minulosti. Tato naděje však definitivně padá.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

Evropská komise, která dohlíží na dodržování unijních pravidel v členských státech, na dotaz HN potvrdila, že nově na tento účel povolenky použít nelze. Přesněji nelze je využít na pokrytí dotací pro existující podporované zdroje energie (POZE), které tvoří v regulované ceně významnou položku v celkové výši 36 miliard korun.

Mluvčí komise pro otázky klimatu a energetiky Tim McPhie sdělil, že výnosy z aukcí povolenek lze použít na dotování stávajících zdrojů jen tehdy, pokud šly do dražby před 5. červnem 2023. „Česko může financovat existující obnovitelné zdroje energie i v letech 2023 až 2024, ale jen výnosy z povolenek do 4. června 2023,“ sdělil HN. „Výnosy po 5. červnu 2023 nemohou financovat nic, co nestanovuje nová směrnice,“ dodal mluvčí.

Důvodem je, že právě 5. června letošního roku vstoupila v platnost nová unijní pravidla o emisních povolenkách. Ta říkají, že výnosy z emisních certifikátů půjde použít jen na budované (developing) zdroje. Kromě nich zmiňují také výstavbu distribučních sítí, financování vývoje čistých technologií nebo zachytávání oxidu uhličitého v půdě.

Je to tak proto, že státy EU dosud s příjmem z emisních povolenek zacházely volně. Řada z nich, Česko nevyjímaje, půlku i víc peněz investovala jinam než na dekarbonizaci energetiky. Nová směrnice říká, že 100 procent výnosů z povolenek musí jít na opatření proti změně klimatu.

Někteří zástupci podnikatelského sektoru i politici se ještě upínali k naději, že Česko zatím neschválilo novelu zákona o obchodování s povolenkami a nejspíš do konce roku ani schválit nestihne. Právě ta do české legislativy přenáší evropskou směrnici.

Myšlenka byla taková, že pokud neplatí český zákon, bude možné dál za peníze z povolenek dotovat ceny elektřiny navzdory tomu, že směrnice s úderem ledna vstoupí v účinnost. Už od léta sice platí, ale země EU dostaly do konce letoška čas převést nová pravidla do svých zákonů.

„Šedá zóna“ se nabízí i ohledně výnosů z dražeb povolenek mezi 5. červnem a koncem prosince. Zatímco Evropská komise nepochybuje, že i na tyto výnosy se vztahuje omezení dotovat jenom budované zdroje, Rada EU, která zastupuje členské státy, to vidí jinak. Podle informací HN v ní převážil názor, že ještě do konce tohoto roku by šlo použít nové výnosy z povolenek „po staru“. Je však otázka, zda nějaké volné peníze ze starších aukcí jsou ještě k dispozici. 

Jasno mají naopak obě instituce, tedy komise a rada, v otázce, co by se dělo, kdyby Česko cíleně nespěchalo s převedením nové směrnice do svého práva a vláda i po lednu 2024 nakládala s penězi z povolenek volněji.

Zemi by v tom případě hrozila sankční procedura (infringement) za porušení smlouvy o EU a Česko by mohlo skončit před Soudním dvorem EU s mnohamiliardovou pokutou. Je pro to jednoduchý důvod. Pokud by každý stát záměrně zdržoval aplikaci dohodnutých pravidel podle toho, jak se mu to hodí, vnitřní trh EU by se rozpadl.

Obavy z evropských sankcí přitom nejsou nijak ojedinělé ani v Česku. „Spoléhat se na to, že sankce nebudou, je naivní a riskantní přístup a já bych se do takového dobrodružství s Evropskou komisí nepouštěl,“ řekl v nedávném rozhovoru pro HN šéf ČEZ Daniel Beneš. Podle informací HN se tak původní návrh ERÚ o regulovaných cenách nakonec změní maximálně o jednotky procent.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ekolist.cz | Zdroj iHned.cz

Štítky energetika, cena elektřiny, povolenky, obnovitelné zdroje, Evropská komise, ERÚ, vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Až mafie vražedných psychopatů která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, Pandora rájařů přestane válčit a zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací na výrobu vražedného šrotu bude dost peněz a prostředků k životu. Proti vražedné lichvářské Mafii se musí spojit všichni Lidé, aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost ! Spláchnout je do jejich mafiánského pekla kterým straší lidi od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, otrokářství, lichva, rezervace, kolonie, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze,, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984 a více píšu pod Komentáře, Glosy a další články.

Úterý, 21. listopadu 2023, 18:00Odpovědět

Martin Vaněk

Okamžitě popravit za vlastizradu ty, kteří tuto zlodějinu schválili, a protlačili do našeho (bez)právního prostředí...

Úterý, 21. listopadu 2023, 08:51Odpovědět

Konec nadějí: peníze z emisních povolenek nelze použít na utlumení cen energií  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.