Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Voda v Dejvicích nebude pitná ještě 2 dny, padne trestní oznámení

Voda v pražských Dejvicích nebude pitná ještě nejméně dva dny, řekl dnes na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Radnice podá kvůli znečištění bakteriemi a viry trestní oznámení na neznámého pachatele, dodal. S distribucí vody do vyšších pater domů by měli začít pomáhat hasiči, uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. Voda není pitná od víkendu a střevními potížemi trpělo téměř 200 obyvatel.

„Voda, která teče z kohoutku v Praze 6, stále není pitná a nebude ještě dva dny. Čeká se na další výsledky testů, které dělá hygienická stanice," řekl Kolář. Podle něj je ale možné vodu používat k mytí nádobí a k základní osobní hygieně. Použitelná je i po převaření.

Podle vyjádření hygieniků voda už není infekční, stále ale není vhodná k pití ani vaření. Ve vodě vedle koliformních bakterií odhalených už dřív našli také noroviry, které mohou způsobovat střevní chřipku a jsou navíc přenosné mezi lidmi. „Občané by měli dbát úzkostlivé osobní hygieny, aby se zamezilo šíření virové infekce mezi lidmi," píše se ve společném memorandu Koláře a Krnáčové. Školky a základní školy v postižené oblasti by měly více dbát na dezinfekci.

Radnice rovněž požádala magistrát o další pomoc. Do akce budou zapojeni hasiči, kteří pomůžou s distribucí pitné vody do domácností seniorům a handicapovaným a lidem do vyšších pater domů, kam se nyní nedostane ani kohoutková užitková voda. Také vznikne nová infolinka.

Vedení Prahy 6 se podle Koláře rozhodlo, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Trestných činů, kterých se mohl znečištěním pitné vody dopustit, může být víc. Konkrétní starosta nebyl.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dnes nalezly slepé rameno, které zřejmě kontaminaci vody zavinilo. Leží mezi ulicemi Patočkova a Střešovická na konci ulice U Laboratoře. „Je to odbočka z roku 1925 a v 60. letech minulého století byla předělávána a nebyla zakreslena do mapy. Celý řad je odstaven z provozu. Zítra (ve čtvrtek) druhou část projde kamera a následně budeme zaslepovat to rameno," řekl ředitel PVK Petr Mrkos.

Kvůli norovirům ve vodě radnice vydala doporučení občanům. „Nezbytné je důsledné mytí rukou, zvýšená osobní hygiena, vyčlenění osobních věcí včetně ručníků, žínek apod. Dospělým lze doporučit dezinfekci rukou běžně dostupnými alkoholovými dezinfekčními prostředky," radí. Nemocného je nutné oddělit od ostatních lidí v domácnosti a je třeba dezinfikovat toaletu a místa potřísněná zvratky nebo stolicí. Onemocnění noroviry trvá 12 hodin, maximálně tři dny.

Voda byla kontaminována v pátek. Bez pitné vody je v současné době asi 32.000 obyvatel Dejvic a Bubenče.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org

Štítky ČR, správa, zdraví, voda, kriminalita, Praha, trestní oznámení, Dejvice, Ondřej Kolář, znečištění, Adriana Krnáčová, hygiena, Krajská hygienická stanice, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Dejvicích nebude pitná ještě 2 dny, padne trestní oznámení  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.