Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Voda v Dejvicích je po čtyřech dnech pitná, nemocných jsou stovky

Lidé v pražských Dejvicích a Bubenči mohou od dnešních 16:00 opět po čtyřech dnech pít vodu z kohoutků. Rozbory podle hygieniků ukázaly, že voda už neobsahuje bakterie ani viry. To sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Podle hygieničky hlavního města Zdeňky Jágrové hygienici evidují nejméně 460 nemocných, kteří kvůli nákaze z vody vyhledali lékaře. Podobnou epidemii Česko nezažilo od 70. let, uvedla.

Obyvatelé pražských Dejvic a Bubenče nemohli pít vodu z kohoutku od neděle, voda ale byla znečistěná nejméně od pátku. Pro pitnou vodu museli lidé chodit k cisternám, nebo museli používat balenou vodu. Výsledky ukázaly, že voda obsahovala koliformní bakterie. Hygienici navíc ve vzorcích stolice nemocných lidí objevili noroviry, které způsobují střevní chřipku a jsou přenosné z člověka na člověka.

"Řeknu vám úplně aktuální pozitivní zprávu, že všechny výsledky vyšetření, které se prováděly na pitné vodě, jsou negativní a v průběhu několika málo desítek minut bude voda oficiálně označena za pitnou," řekla Jágrová už dnes odpoledne na jednání pražského zastupitelstva. Vedle stovek nemocných, kteří se s problémy obrátili na lékaře, je podle Jágrové řádově více lidí, kteří své potíže řešili doma.

Bez pitné vody od PVK byli lidé v části Prahy 6 od víkendu. Postiženo bylo zhruba 32.000 lidí. Cisterny náhradního zásobování v ulicích podle Mrázka zůstanou do víkendu. "S jejich stahováním začneme o víkendu, a to zejména s ohledem na dopravní situaci ve městě," uvedl mluvčí.

Na PVK se obrátily desítky občanů s žádostí o odškodnění kvůli kontaminované vodě. Lidé, kteří vyhledali lékařskou péči, dostanou 5000 korun. Radnice Prahy 6 ve středu oznámila, že podá kvůli znečištění trestní oznámení na neznámého pachatele. V postižené oblasti je asi 180 stravovacích zařízení, asi 15 jich zavřelo provoz.

Zdroj: ČTK

Štítky Dejvice, Zdeňka Jágrová, Tomáš Mrázek, Bubeneč, Pražské vodovody a kanalizace, Česko, pitná voda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Dejvicích je po čtyřech dnech pitná, nemocných jsou stovky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.