Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Babišovo chování potvrzuje jeho estébácký výcvik, tvrdí Kalousek

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek je šokován chováním minstra financí Andreje Babiše (ANO) vůči poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi, pokud k němu došlo tak, jak popisuje Šincl. Nepovažuje věc ale za koaliční spor, napsal ČTK. Podle místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska kauza potvrzuje podezření, že Babiš pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (StB). Uplatnil podle něj v praxi svůj estébácký výcvik.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Babiš to popírá a odmítá se omluvit, k čemuž ho vyzvala ČSSD.

"Není to koaliční spor. Jde o princip komunikace poslance a člena vlády. Jsem šokován jednáním ministra vůči poslanci, pokud to tak bylo," uvedl Bělobrádek. "Doufám, že zdroje, ze kterých pan ministr čerpal, jsou z otevřených zdrojů a je nutné toto tvrzení ozdrojovat, aby se vyvrátily spekulace o zdrojích, ze kterých bylo čerpáno," narážel na údajnou složku s kompromitujícími materiály, kterou prý Babiš Šinclovi vyhrožoval.

"Dnes je již zcela lhostejné, jak dopadne v Bratislavě Babišův soud o evidenci ve svazcích StB. Styl práce a kvalita výcviku byly potvrzeny v politické praxi," poznamenal k tomu na Facebooku Kalousek v narážce na ministrův spor o jeho evidenci ve svazcích Státní bezpečnosti.

Novinářům Kalousek následně řekl, že minimálně omluva ze strany Babiše by byla na místě. Odpovědnost za tento problém podle něj ale nese i premiér, že navrhl do vlády člověka bez lustračního osvědčení. "A člověk bez lustračního osvědčení teď osvědčil svůj výcvik v praxi," glosoval to šéf poslanců TOP 09. Opakovaně přitom označil Babišovy praktiky za estébácké a nepochybuje, že podobné složky má šéf ANO i na další poslance.

Zdroj: ČTK

Štítky Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Státní bezpečnost, Pavel Bělobrádek, ČSSD, ANO 2011, TOP 09, Facebook, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babišovo chování potvrzuje jeho estébácký výcvik, tvrdí Kalousek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.