Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Útočník z fakulty cítil křivdu a zášť, policie chce zlepšit komunikaci i analýzu

Postup policistů v případu tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) vysvětlovali ve čtvrtek zástupci policie před poslanci bezpečnostního výboru přes šest hodin. Policejní prezident Martin Vondrášek připustil, že komunikace s vedením fakulty nebyla ideální, zlepšit se podle něj musí i analytická činnost či střelecká příprava policistů. Pachatel, kterým byl podle kriminalistů čtyřiadvacetiletý student fakulty, cítil podle odborného posudku křivdu a nenávist, fascinovaly ho násilí a zbraně, neměl ale žádnou závažnou psychickou poruchu. Cítil se odstrčený a neužitečný, měl problémy s komunikací i se vztahy v rodině, řekla státní zástupkyně Jana Murínová. Dnes od tragické události uplyne půl roku.

Výbor vzal zprávu o střelbě na FF UK na vědomí bez dalších usnesení. Hlasováním neprošly výzva ke zřízení vyšetřovací komise, rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ani poděkování policii.

Při střelbě na fakultě v centru Prahy přišlo loni před Vánocemi o život 14 studentů a pedagogů. Krátce po útoku pachatel, který podle policie o pár dní dříve zavraždil muže a dvouměsíční dítě v Klánovickém lese na okraji Prahy a v den střelby také svého otce ve středočeské Hostouni, spáchal sebevraždu.

Policie před několika dny případ odložila vzhledem k tomu, že podezřelý je po smrti. Kauzu ještě přezkoumá státní zastupitelství, podle státní zástupkyně Jany Murínové vyšetřování nebude pravomocně skončené pravděpodobně ještě několik měsíců. Policisté zatím doručili usnesení o odložení případu 78 poškozeným, ještě ale zbývá uvědomit sedm lidí v Česku a dva v zahraničí. Všichni mají nárok podat stížnost, kterou bude posuzovat státní zastupitelství.

Jednání o střelbě začalo dnes ve výboru kolem 11:30. Pachatel podle policie nebyl závislý na drogách ani alkoholu. Znalci nezjistili, že by byl v minulosti obětí domácího ani jiného násilí. Byl ale násilím fascinován. Situace podle státní zástupkyně Murínové gradovala. Pachatel měl už loni v listopadu střelbu na filozofické fakultě, kterou uskutečnil 21. prosince, naplánovanou.

Obecná zášť byla podle policie i motivem zabití otce. Šéf oddělení vražd pražské policie Aleš Strach večer na tiskové konferenci policie k tomuto případu uvedl, že pachatel neměl konflikt se svým otcem před tím, než ho zavraždil. "Stejně jako v těch ostatních případech vycházíme ze soudního znaleckého posudku, podle kterého ten motiv vychází z osobnosti pachatele," uvedl šéf oddělení vražd.

Vondrášek poslancům řekl, že policie se připravuje na čin aktivního střelce od roku 2011 a za loňský rok se konalo víc než 150 cvičení. Je podle něj nutné rozlišovat, co policisté mohli vědět v den střelby a co je známo nyní. „Policisté postupovali logicky naprosto správně, nedopustili se chyby ani nedbalosti, která by měla vliv na tragické následky," řekl. Zákrok pražských policistů pokládá za rychlý a odvážný a je přesvědčen, že zabránili ztrátě dalších životů.

Pražský policejní ředitel Petr Matějček při vysvětlování zákroku zdůraznil, že policie neměla před zákrokem informaci, že by pozdější střelec chtěl vraždit, jen o tom, že chce spáchat sebevraždu. Proto se policisté zaměřili na fakultní budovu v Celetné ulici, kde měl mít přednášku, zatímco vraždil v nedaleké budově na náměstí Jana Palacha.

Do hlavní budovy fakulty přišel pachatel podle Matějčka minutu předtím, co tam dorazily dvě trojčlenné hlídky. Měly podle něho provést prvotní prověření, zda je pozdější střelec student a zda ho tam někdo neviděl, prošly první patro. Kamerový systém podle policejního ředitele nebylo možné využít. Na studijním oddělení policisté dostali informaci, že pozdější pachatel je studentem a má mít zakrátko výuku v Celetné ulici. „Je to standardní postup policie jít po horké stopě," vysvětloval, proč se pak policisté zaměřili na tuto budovu. „Je pro nás frustrující, že jsme ho měli kousek od nás," poznamenal k situaci v budově na Palachově náměstí. Policie podle něho nevěděla, že už je pachatel uvnitř, ve čtvrtém patře budovy, kde později zahájil střelbu.

Do diskuse ve výboru se zapojili i zástupci veřejnosti, matka jedné z obětí vyčetla Rakušanovi a některým přítomným policistům nedostatek empatie, žádala jejich rezignaci. Rakušanovu rezignaci žádalo i hnutí ANO, poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) novinářům po jednání výboru řekla, že výzva k rezignaci Rakušana se týká jeho tvrzení o transparentní komunikaci případu. Opozice požaduje také zveřejnění zprávy o průběhu vyšetřování a celé zprávy Generální inspekce bezpečnostních sborů. Chce také zřízení sněmovní komise.

Vnitřní policejní kontrola dospěla v lednu k závěru, že policisté při samotném zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně. Lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy.

Strach dnes večer na tiskové konferenci policie uvedl, že policisté v případu uskutečnili 130 výslechů, vyhodnotili záznamy ze 120 kamerových systémů a vyžádali si 32 posudků na posouzení zraněných a obětí, dva posudky také na pachatele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, sněmovna, policie, školy, kriminalita, vysoké, Praha, výbory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útočník z fakulty cítil křivdu a zášť, policie chce zlepšit komunikaci i analýzu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.