Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Jatka asi budou muset mít kamerové systémy ke sledování zacházení se zvířaty

Všechna jatka zřejmě budou muset mít od roku 2026 povinně kamerové systémy, aby bylo možné sledovat, jak jejich zaměstnanci zacházejí se zvířaty. Počítá s tím vládní veterinární novela, kterou Sněmovna v úvodním kole projednávání podpořila. Před dalším schvalováním předlohu projedná sněmovní zemědělský výbor.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že nová povinnost je reakcí na excesy při zacházení se zvířaty zejména z loňského léta v několika jatečních provozech. Podotkl, že většina velkých provozů už kamery instalovány má. Pro ostatní má účinnost novely až od roku 2026 zajistit, aby se na novou povinnost připravily. Kamery budou muset být podle ministra povinné jak na vykládce, tak při přehánění, aby byla pod kontrolou místa, která ministerstvo spolu se Státní veterinární zprávou zjistily jako místa nejčastějšího problematického chování ke zvířatům.

Místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová se postavila za to, aby kamery byly povinné nejen na vykládce a nakládce, ale ve všech prostorách, kde jsou zvířata chována na maso. Někdejší ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) uvedl, že nevidí důvod k nějakému většímu rozšiřování vládního návrhu, diskusi se ale nebrání. Připojil se k němu i poslanec Josef Kott z opozičního hnutí ANO. Poslanec SPD Oldřich Černý uvedl, že toto opoziční hnutí k předloze žádné úpravy nechystá.

Za porušení povinností týkajících se provozování kamerového systému, který má stát podle ministra kolem 200 tisíc korun na jeden provoz, má novela umožnit uložení pokuty ve stejné maximální výši. V případě zjištění týrání zvířat by mohla být provozovateli jatek uložena pokuta až do výše tří milionů korun. Kamerový systém bude po 30 dnů uchovávat záznam pro případné využití při vyšetřování Státní veterinární správou.

Novela podle Výborného řeší také byrokracii, ruší například povinnost aktualizovat pohotovostní plány pro případ mimořádných nákaz jednou za rok. Aktualizovány budou jen podle potřeby a v návaznosti na aktuální situace. Krajská veterinární správa nebude muset podle ministra v případě zjištění nákazy vyhlásit mimořádná opatření v oblastech území, kde to z odborného hlediska nebude nutné. Nově má také zpřísnit kontrolu zacházení se zvířaty při jejich vývozu do zemí mimo EU.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sněmovna, chov, příroda, zdraví, zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jatka asi budou muset mít kamerové systémy ke sledování zacházení se zvířaty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.