Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Končí možnost přihlásit se do zářijových krajských a senátních voleb

Strany a hnutí dnes mají poslední možnost přihlásit své kandidáty do krajských voleb. Stejnou možnost mají společně s nezávislými kandidáty i v souběžných senátních volbách, v nichž se složení horní parlamentní komory obmění z jedné třetiny. Lhůta pro nominace končí v 16:00. O tom, kdo nakonec bude k volbám připuštěn, rozhodnou registrační úřady začátkem srpna. Krajské volby se budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 20. a 21. září, předpokládané druhé kolo senátních voleb bude o týden později.

V minulých krajských volbách v roce 2020 bylo zaregistrováno 85 stran, hnutí a jejich koalic, o čtyři méně než v předchozích volbách v roce 2016. Krajské vítězství bude obhajovat hnutí ANO, které před čtyřmi lety vyhrálo v deseti regionech ze 13. Ve středních Čechách a Libereckém kraji byli nejúspěšnější Starostové, v Královéhradeckém kraji pak koalice ODS, STAN a Východočechů. Krajské volby zřejmě budou více než jen bitvou o vládu v regionech. Pro mnohé strany budou i testem před sněmovními volbami v příštím roce.

V senátních volbách bylo v roce 2018 ve 27 obvodech, kde se bude hlasovat i letos, zaregistrováno 236 adeptů. Vítězství bude obhajovat ODS, jejíž nominanti před šesti lety vyhráli v deseti obvodech. Kandidáti Starostové se prosadili v pěti obvodech, lidovečtí adepti ve dvou. Tři místa získali nezávislí kandidáti včetně Pavla Fischera, který nyní bude kandidovat za koalici Spolu. Zbývajících sedm křesel obsadili po jednom uchazeči za ANO, ČSSD, Piráty, TOP 09, hnutí Ostravak a Senátor 21 a bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer v čele svého hnutí, který nyní bude kandidovat s podporou Pirátů.

Kluby stran současné vládní koalice si v jednaosmdesátičlenném Senátu udrží většinu i v případě, že by v žádném z obvodů neuspěly. Většina z 27 senátorů, jejichž funkční období letos končí, bude mandát obhajovat. Znovu nekandidovat se rozhodli pouze ministr školství Mikuláš Bek a Jaroslav Zeman z klubu Starostů a Ladislav Faktor z klubu ODS a TOP 09.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, strany, kraje, kandidátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí možnost přihlásit se do zářijových krajských a senátních voleb  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.