Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Kandidátek pro krajské volby je letos většinou méně než před čtyřmi lety

Kandidátky pro podzimní krajské volby letos ve většině krajů podalo méně stran, hnutí a koalic než před čtyřmi lety. Víc než při předchozích krajských volbách je jich ve Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském a Karlovarském kraji. Současní hejtmani většinou znovu vedou svoje kandidátky, mezi nimi také Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, přestože po minulých volbách řekl, že už znovu kandidovat nebude.

Termín pro předložení kandidátních listin vypršel dnes odpoledne. O tom, kdo nakonec bude k volbám připuštěn, rozhodnou registrační úřady začátkem srpna. Krajské volby se budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 20. a 21. září.

Ve Středočeském kraji kandidátek přibylo o jednu na 17. Obhajovat křeslo chce dosavadní hejtmanka Petra Pecková, která je volební jedničkou STAN. Lídrem kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) je místopředseda Sněmovny Jan Skopeček, kandidátku ANO vede Tomáš Helebrant.

O jeden na 13 vzrostl proti předchozím volbám počet kandidujících subjektů také v Královéhradeckém kraji. Hnutí ANO do voleb povede starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta. Lídrem koalice Silní lídři pro kraj složené z ODS, KDU-ČSL a Východočechů bude současný hejtman Martin Červíček (ODS). Jedničkou Pirátů bude první náměstek hejtmana Pavel Bulíček. V čele Čtyřkoalice Starostové, TOP 09, HDK, LES bude náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN).

Stejně i ve Zlínském kraji přibylo kandidátek o jednu, je jich 15. Lídrem ANO je hejtman Radim Holiš, Piráty v krajských volbách povede náměstkyně hejtmana Hana Ančincová. V čele kandidátky ODS bude senátor Tomáš Goláň. Jedničkou za SOCDEM s podporou Zelených je nestranička Olga Sehnalová, náměstkyně hejtmana.

V Karlovarském kraji podalo kandidátku 18 politických uskupení, minule jich bylo 17. Za hnutí STAN kandiduje současný hejtman Petr Kulhánek, kandidátku Pirátů povede Markéta Monsportová. Jedničkou hnutí ANO je poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která současně kandiduje do senátních voleb v sokolovském obvodu.

Třináct kandidátek v Libereckém kraji je nejméně od vzniku kraje, před čtyřmi lety jich bylo 16. "Přes 20 let se snažím pracovat ve prospěch Libereckého kraje a lidí, kteří v něm žijí, nechci se schovávat před odpovědností," uvedl Půta ke své opětovné kandidatuře. Koalici Spolu povede náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník (ODS), kandidátku ANO poslanec David Pražák.

O tři na 13 ubylo kandidátních listin na Vysočině, o pět na 14 v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji se počet podaných kandidátek snížil o šest na 14. Křeslo hejtmana bude na jihu Čech v čele kandidátky ODS obhajovat Martin Kuba. Lídrem ANO je poslanec Roman Kubíček. STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) vytvoří společnou kandidátku, volební jedničkou bude starostka Vimperku na Prachaticku Jaroslava Martanová (STAN). Jihočechy 2012 povede do voleb náměstek hejtmana Pavel Hroch a Piráty písecký místostarosta Josef Soumar.

O šest ubylo proti minulým volbám kandidátních listin také v Pardubickém kraji na letošních 12. Kandidátku 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj povede hejtman Martin Netolický (SOCDEM), jedničkou společné kandidátky ODS a TOP 09 je krajský radní Ladislav Valtr (ODS). ANO postavilo do čela sportovního manažera Dynama Pardubice Dušana Salfického, hnutí STAN náměstkyni hejtmana Michaelu Matouškovou.

Ještě výraznější pokles v počtu kandidátek je v Moravskoslezském kraji, z minulých 20 na letošních 13. Do voleb znovu jdou všechna uskupení, která uspěla v roce 2020. Lídrem ANO je současný hejtman a havířovský primátor Josef Bělica. Společnou kandidátku podala hnutí STAN a O.k. (Osobnosti pro kraj) bývalého hejtmana Iva Vondráka (tehdy zvoleného za ANO), který je i nyní volebním lídrem. V čele kandidátky Spolu MSK je Radek Kaňa z ODS.

O čtyři na 13 se snížil počet podaných kandidátek v Plzeňském kraji. Podle dřívějších informací je lídrem ANO lékař a poslanec Kamal Farhan, Piráty vede současný hejtman Rudolf Špoták, v čele kandidátky STAN stojí jeho dosavadní náměstek Pavel Čížek. Koalici ODS + TOP 09, která je teď v kraji hlavní opoziční silou, povede krajský zastupitel Jan Šašek.

Jihomoravský krajský úřad eviduje 15 přihlášek do krajských voleb, minule jich bylo o jednu víc. Vítězství bude obhajovat hnutí ANO v čele se starostkou Znojma Ivanou Solařovou. Koalici Spolu povede hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), Piráty krajská radní Jana Holomčík Leitnerová. Lídrem Starostů pro jižní Moravu bude starosta Kyjova František Lukl.

O dvě na 13 klesl počet kandidátek v Olomouckém kraji. Lídrem hnutí STAN je hejtman Josef Suchánek, jedničkou ODS hejtmanův náměstek Dalibor Horák. O hlasy voličů se bude opět ucházet koalice Spojenci pro Olomoucký kraj, tentokrát složená z KDU-ČSL, TOP 09, Zelených a Nestraníků, v čele má hejtmanova náměstka Iva Slavotínka (KDU-ČSL). Kandidátku ANO povede poslanec a bývalý hejtman Ladislav Okleštěk.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, volby, kraje, kandidátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátek pro krajské volby je letos většinou méně než před čtyřmi lety  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.