Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Stranám a hnutím končí možnost doplňovat adepty na krajské zastupitele

Strany a hnutí, které se letos přihlásily do krajských voleb, mají dnes poslední příležitost k tomu, aby na kandidátní listiny doplnily další adepty na regionální zastupitele. Počet kandidátů každého uskupení může být maximálně o pět vyšší, než je počet volených členů krajského zastupitelstva.

Krajská zastupitelstva mají v návaznosti na počet obyvatel kraje 45 až 65 členů. Maximální počet kandidátů tak může být nejvýše 50 až 70.

Strany, hnutí a jejich koalice do krajských voleb, které budou 20. a 21. září, podaly v jednotlivých regionech celkem 183 kandidátních listin. Je to méně než při minulých volbách před čtyřmi lety, kdy bylo předloženo 207 kandidátek.

Větší výběr by letos mohli mít pouze voliči ve Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském a Karlovarském kraji, kde se počet kandidujících uskupení o jedno zvýšil. Naopak v Jihočeském a Pardubickém kraji se počet kandidátek snížil o šest, v Moravskoslezském o sedm. V ostatních regionech byl pokles mírnější. Lhůta pro nominace kandidátů na krajské zastupitele skončila minulý týden v úterý.

Kandidující uskupení nyní mají do 1. srpna čas na to, aby opravila případné chyby na kandidátkách. Bezchybné kandidáty a kandidátní listiny pak krajské úřady do 3. srpna zaregistrují, ostatní vyřadí. Odmítnutá uskupení či žadatelé se následně mohou proti rozhodnutí bránit u správních soudů.

Státní volební komise v úterý 6. srpna vylosuje kandidujícím uskupením volební čísla, jimiž budou označeny jejich hlasovací lístky. Strany a hnutí je budou moci využít ve volební kampani, která oficiálně začala červnovým vyhlášením termínu voleb.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, správa, kraje, kandidátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stranám a hnutím končí možnost doplňovat adepty na krajské zastupitele  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.