Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Evropská velvyslanectví podporují povinný druhý cizí jazyk na základních školách

Pět evropských velvyslanectví v Česku podpořilo návrh ministra školství Mikuláše Beka (STAN) zachovat druhý cizí jazyk jako povinný předmět na základních školách. Německé, rakouské, francouzské, švýcarské a španělské velvyslanectví to dnes uvedla v tiskové zprávě. Ministrovo rozhodnutí vnímají jako krok správným směrem.

Bek chce revizi vzdělávacího programu pro základní školy, kdy chce prosazovat, aby se žáci minimálně od první třídy povinně učili anglicky a od šesté třídy měli povinně druhý cizí jazyk - němčinu, francouzštinu nebo španělštinu. Zmíněné tři jazyky ministr považuje za nejdůležitější "z hlediska nějakého globálního provozu".

Toto rozhodnutí je podle velvyslanectví v souladu s jazykovou politikou EU. Cílem je, aby všichni občané EU ovládali alespoň dva cizí jazyky, včetně jednoho z členských států. "Jsme přesvědčeni, že toto je krok správným směrem," uvedla ve svém vyjádření.

Velvyslanectví míní, že znalost druhého cizího jazyka je důležitá i pro exportně orientovanou českou ekonomiku. Mnoho evropských firem v Česku potřebuje zaměstnance se znalostí cizích jazyků pro interní i externí komunikaci. Stejně tak podotýkají, že takové studium je důležité pro přeshraniční spolupráci. Jazyková vybavenost může podle vyjádření pomáhat také bohaté kulturní a mládežnické výměně.

Ministr mimo jiné po úterním jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě novinářům řekl, že považuje za nutné garantovat to, aby na každé střední škole bylo možné pokračovat ve studiu jazyka, které bylo zahájeno na škole základní. V současnosti je výuka prvního cizího jazyka povinná od třetí třídy a druhého cizího jazyka nejpozději od osmé třídy.

Bek v pondělí hovořil také o návrhu na zvýšení požadované úrovně znalosti cizích jazyků. Konkrétně u žáků devátých tříd by se podle něj měla zvýšit úroveň angličtiny z A2 na B1 a u středoškoláků by měla požadovaná znalost cizího jazyka u maturitní zkoušky stoupnout na B2.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, vláda, diplomacie, základní, jazyky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská velvyslanectví podporují povinný druhý cizí jazyk na základních školách  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.