Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V zářijových regionálních volbách se tradičně pokoušejí prorazit nová uskupení

V zářijových regionálních volbách se tradičně pokoušejí prorazit uskupení, která získala registraci od ministerstva vnitra teprve nedávno. Nejmladšími jsou ostravské Nadační občansko-politické hnutí ReMeK a jihlavské hnutí Má vlast Čechy, Morava, Slezsko, která byla zaregistrována teprve v červnu. Založili je lidé, kteří odešli ze zavedenějších uskupení.

Hnutí ReMeK vyslalo svého předsedu a bývalého člena KSČM Štefana Režného do senátních voleb, přičemž jeho cílem je horní parlamentní komoru zrušit. Šestapadesátiletý důlní technik Režný neúspěšně kandidoval předloni v ostravských komunálních volbách ještě za levicové uskupení v čele s KSČM. Název hnutí není odkazem na příjmení československého kosmonauta, bývalého diplomata a europoslance Vladimíra Remka, ale zkratkou slov Režná metodika kandidáta.

Širší záběr má hnutí Má vlast Čechy Morava Slezsko, které se kromě senátních voleb na Třebíčsku přihlásilo i do krajských voleb na Vysočině. Mezi jeho protagonisty patří podle serveru iportál24.cz advokát Luděk Růžička, někdejší lídr Volného bloku ve sněmovních volbách, který se vymezil nejen proti členství ČR v EU i NATO, ale i proti oligarchům a konkurentům z opozice.

Delší historii má hnutí Jasný Signál Nezávislých (JaSaN), které bylo ministerstvem zaregistrováno loni v prosinci a kandiduje v Královéhradeckém kraji a pěti senátních obvodech. Prezentuje se jako středové uskupení se sociálním zaměřením, které chce podporovat rozvoj domácího průmyslu a zemědělství. Místopředsedou hnutí byl organizátor zemědělských protestů, agrobaron a někdejší prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek, který letos neúspěšně kandidoval za uskupení v čele s KSČM ve volbách do Evropského parlamentu.

O více než rok starší jsou karlovarské hnutí Srdcem pro a středočeské hnutí Jistota a Budoucnost. Druhé z uskupení vedou někdejší sociální demokraté, bývalý středočeský hejtman Miloš Patera a exposlanec Richard Dolejš. V předloňských komunálních volbách získalo devět zastupitelů na rozdíl od karlovarského hnutí, které se dosud ve volbách neprosadilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, volby, strany, senát, kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zářijových regionálních volbách se tradičně pokoušejí prorazit nová uskupení  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.