Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Mapa paměti Romů má zviditelnit přítomnost a historii romské komunity v Americe

Zviditelnit přítomnost a historii romské komunity v Jižní a Severní Americe je cílem Mapy paměti Romů pro Ameriku. Zachycuje místa, která jsou důležitá pro romské komunity žijící v daných zemích. Na dnešní prezentaci to řekl Martin Fotta z Etnologického ústavu Akademie věd, který se na tvorbě mapy podílel. Místa v mapě budou podle něj přibývat, už nyní si lidé mohou najít místa například v Brazílii, Argentině či v Kanadě.

Místa v mapě navrhovali lidé z různých částí Ameriky, často to byli členové místních romských komunit, uvedl Fotta. Následně návrhy hodnotili experti, zkoumali například, zda je možné je historicky doložit. Některá místa v mapě neoznačili z etických důvodů, například ta, kde nyní žijí romské komunity, řekl.

"Romové byli v Jižní Americe, a to je důležité připomenout, dříve, než byli v mnohých evropských zemích," řekl Fotta. První Romové se podle něj dostali do Ameriky v 15. století, tedy přijeli už s objeviteli na konci 15. a na začátku 16. století. "Bylo to o desítky roků dřív, než se dostali oficiálně, podle dobových pramenů, například do Švédska," řekl Fotta. Romové se do Ameriky dostávali ve vlnách, první byla podle vědce v době koloniálních velmocí, tehdy například Portugalsko mimo jiné Romy vyhánělo do svých kolonií, například do Brazílie. Další velká vlna byla podle vědce na konci 19. století.

Mapu představili zástupci projektu novinářům na výstavě Těžká krajka, kterou mohou lidé zhlédnout na Novoměstské radnici v Praze. Výstava představuje starou řemeslnou tradici finských romských žen. Připravilo ji Severské romské muzeum ve spolupráci s finským velvyslanectvím, městskou částí Praha 2, Novoměstskou radnicí a projektem Oulu2026 - Evropské hlavní město kultury, otevřená je do 1. září. Na výstavě jsou k vidění historické krajky, které shromáždila textilní výtvarnice Helena Gröforsová i krajky z vlastních sbírek muzea.

Výstava představuje krajky i romskou krajkářskou tradici a fotografie, které zachycují každodenní život finských Romů. Lidé mohou zhlédnout i animovaný film Z města královského a stejnojmenný komiks, které vyprávějí příběh Sagy Forssiové, mladé romské krajkářky, zasazený do Finska a Švédska na počátku 70. let 20. století.

Háčkování a prodej krajek byl podle pořadatelů výstavy nedílnou součástí života romských žen ve Finsku po mnoho generací. Romské matky živily touto činností své početné rodiny až do přelomu tisíciletí. Vynikla zejména po druhé světové válce, kdy po restrukturalizaci venkova postupně zanikala tradiční zaměstnání romských mužů. Ženy udržovali háčkováním a prodejem krajek své rodiny naživu, uvedla kurátorka výstavy Katariina Lillqvistová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Romani Atlantic

Štítky ČR, Amerika, věda, historie, menšiny, právo, Romové, lidská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mapa paměti Romů má zviditelnit přítomnost a historii romské komunity v Americe  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.