Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Češi skončili s pěti medailemi na OH na 28. místě v hodnocení zemí

Česká výprava obsadila s nejchudší sbírkou medailí v samostatné historii na olympijských hrách 28. místo v pořadí národů. Čeští sportovci získali v Paříži pět cenných kovů, tři zlata a dva bronzy, a v hodnocení zemí si pohoršili o deset míst oproti Tokiu, odkud se naopak reprezentanti vraceli s rekordním ziskem jedenácti medailí (4-4-3).

Pořadí dominovali Američané se 40 zlatými a celkově 126 cennými kovy. Prvenství obhájili před Čínou, která měla rovněž 40 zlatých, stejně jako před třemi lety ale vítězství zachránili až v poslední den soutěží. Třetí skončilo opět Japonsko.

O české zlaté medaile se postarali tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve smíšené čtyřhře a rychlostní kanoisté Martin Fuksa a Josef Dostál. Bronzovou radostí překvapily družstvo kordistů ve složení Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr a oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Američané prožili se ziskem 126 medailí nejbohatší hry od domácí olympiády v Los Angeles. Na první místo před Čínu se ale prosmýkli až po udělení poslední sady medailí a postaraly se o to basketbalistky, které ve finále o bod zdolaly domácí Francii. Ziskem 40. zlata vyrovnaly bilanci do té doby vedoucí Číny a USA šly díky většímu počtu ostatních kovů do čela. Ve sbírce mají i 44 stříbrných a 42 bronzových.

Oproti Tokiu získali Američané o 12 medailí a o jedno zlato víc. Největší příděl tradičně posbírali v atletice, kde vybojovali 34 cenných kovů, a plavání (28). Čína si polepšila o tři medaile a dvě zlata na bilanci 91 (40-27-24). Japonsko mělo sbírku 20-12-13, domácí Francie skončila pátá s celkovým počtem 64 medailí (16-26-22).

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením ČOV

Štítky Čína, zlatá medaile, kovy, Japonsko, Francie, olympijské hry, Tokio, USA, Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi skončili s pěti medailemi na OH na 28. místě v hodnocení zemí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.