Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

ANALÝZA: Ceny pronájmů byly v červenci dosud nejvyšší, zdražují i byty a domy

Ceny pronájmů byly v červenci nejvyšší v historii. Meziročně zdražily o 4,5 procenta. Největší růst zaznamenaly malé byty ve velmi dobrém stavu. Z pohledu regionů pronájmy nejvíce zdražily v Praze a Zlínském kraji. Vyplývá to z analýzy platformy Valuo, kterou má ČTK k dispozici. Kromě pronájmů vzrostly za poslední tři měsíce také ceny bytů o 1,8 procenta a rodinných domů o 1,5 procenta. V meziročním srovnání ale zlevnily.

Za poslední tři měsíce pronájmy v Česku zdražily v červenci o 1,2 procenta a o půl procenta oproti červnu. Oproti lednu roku 2020 se ceny pronájmů zvýšily o 24 procent. U malých bytů ve velmi dobrém stavu se meziročně zvýšily o 5,6 procenta. Téměř obdobným způsobem ale zdražily střední a velké byty ve velmi dobrém stavu. Naopak nejnižší zdražení pronájmů, o 4,4 procenta, zaznamenalo Valuo u velkých bytů v novostavbách. V Praze ceny pronájmů meziročně stouply o 5,8 procenta a ve Zlínském kraji o 5,6 procenta.

Nabídka volných bytů k pronájmu na realitních portálech se meziročně snížila průměrně o 11 procent, avšak zůstává vyšší než v červenci 2022, 2019 i 2018. Zatímco například na Vysočině nabídka klesla téměř o čtvrtinu, v Jihočeském kraji bylo volných bytů k pronájmu o 14 procent více.

Byty sice zdražily za poslední tři měsíce, meziročně jsou ale levnější o 1,9 procenta a oproti maximu v roce 2022 o sedm procent. Začátkem roku 2020 byly jejich ceny nižší o 69 procent. Největší nárůst cen byl v červenci zaznamenán u malých bytů před rekonstrukcí, jejichž ceny vzrostly o 2,5 procenta za poslední tři měsíce. Nejrychlejší rostly ceny v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, a to také o 2,5 procenta. Růst cen za tři měsíce podle Valuo vykazuje oživení realitního trhu v Česku.

Počet nabídek bytů na prodej v červenci meziročně klesl o 14 procent, čímž se podle analýzy dostal pod úroveň z roku 2018. Přesto je počet nabízených bytů stále o 54 procent vyšší než v červenci 2021, kdy byly úrokové sazby hypoték pod třemi procenty a ceny nemovitostí rostly meziročně o desítky procent. Největší propad v počtu nabídek byl v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, kde se snížil o více než pětinu. Naopak v Karlovarském a Libereckém kraji zůstaly nabídky na stejné úrovni jako v červenci 2023.

Podobně jako u bytů tomu bylo také u cen rodinných domů. Sice za poslední tři měsíce zdražily, ale v meziročním srovnání jejich ceny klesly o více než čtyři procenta. Oproti maximálním cenám v roce 2022 jsou levnější o téměř 11 procent, od ledna roku 2020 ale jejich ceny vzrostly o téměř 60 procent. Ceny domů se ale podle Valuo výrazně liší region od regionu. Například v Praze ceny za poslední tři měsíce klesly o 0,4 procenta, zatímco v Plzeňském kraji byl zaznamenán růst o 3,3 procenta.

Počet nabídek domů k prodeji meziročně vzrostl o méně než čtyři procenta. V některých krajích, jako jsou Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, Vysočina a Praha ale nabídka oproti červenci 2023 mírně klesla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Česko, Praha, byt, cena, analýza, Moravskoslezský kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Ústecký kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANALÝZA: Ceny pronájmů byly v červenci dosud nejvyšší, zdražují i byty a domy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.