Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Westinghouse zveřejnil zprávu o ekonomických dopadech nasazení reaktorů AP300™ SMR v Česku

PR článek

Společnost Westinghouse Electric Company dnes zveřejnila rozsáhlou nezávislou zprávu vypracovanou společností PricewaterhouseCoopers LLC (PwC), která poukazuje na značné ekonomické přínosy nasazení 3 gigawattů jaderné energie prostřednictvím malých modulárních reaktorů AP300™ (SMR) v České republice.

Podle studie se předpokládá, že výrobní, inženýrská a stavební fáze projektu AP300 SMR přinese 292,7 mld. Kč hrubého domácího produktu (HDP) a 80 000 člověkoroků, tedy pracovních míst vyjádřených v počtu odpracovaných let na osobu. Po uvedení do provozu by měl projekt AP300 SMR podle odhadů každý rok přispět k českému HDP částkou 95,3 mld. Kč a měl by pomoci vytvořit 8 500 přímých a nepřímých pracovních míst.

„Společnost Westinghouse je již více než tři desetiletí hrdým partnerem České republiky v oblasti dodávek jaderných technologií, služeb a paliva, které zajišťují bezpečný, spolehlivý a efektivní provoz jaderných elektráren,“ řekl Dan Lipman, prezident společnosti Westinghouse Energy Systems. „Nasazení našeho reaktoru AP300 SMR představuje významný přínos pro Česko, jeho ekonomiku, zaměstnanost a cíle v oblasti čisté energie na příštích 100 let.“

Další zjištění z detailní studie PwC jsou následující:

  • Projekt AP300 poskytne dnešním inženýrům, chemikům a technikům špičkové dovednosti v oblasti jaderné energetiky prostřednictvím partnerství s místními univerzitami. Po zahájení provozu vyškolíme přibližně 3 000 pracovníků, kteří se budou na projektu podílet.
  • Český dodavatelský řetězec může být zapojen do budoucí výstavby AP300 SMR po celém světě. To by Česku na HDP přineslo zhruba 4,8 mld. Kč za každý instalovaný blok. Firmy se rovněž mohou podílet na projektech výstavby pokročilých tlakovodních reaktorů AP1000® společnosti Westinghouse po celém světě.
  • Technologie AP300 SMR společnosti Westinghouse je v souladu s evropskými závazky Green Dealu a podporuje cíle České republiky v oblasti energetické tranzice. Program výstavby SMR zajistí bezemisní energii pro nejméně 1,95 mil. domácností v Česku.

Zpráva navazuje na červnový průzkum veřejného mínění, který provedla agentura NMS Market Research ve spolupráci s Czech Power Industry Alliance (CPIA) a společností Westinghouse, podle něhož 72 % Čechů podporuje využívání jaderné energie.

Modulární reaktor AP300 je jediný SMR založený na pokročilém velkém reaktoru generace III+, který je již v provozu po celém světě. Společnost Westinghouse plánuje certifikaci projektu do roku 2027 a zahájení první výstavby do roku 2030, přičemž první provozní blok by měl být k dispozici na začátku 30. let. AP300 SMR je zvažován v rámci britského programu Great British Nuclear a je předmětem úvah zákazníků v Evropě a Severní Americe.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Westinghouse zveřejnil zprávu o ekonomických dopadech nasazení reaktorů AP300™ SMR v Česku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.