Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Nejvíc zatím pršelo na Jesenicku, povodňové stupně hlásilo ráno 15 míst

Povodňové stupně dnes ráno hlásilo 15 míst v Česku, většina byla na prvním stupni značícím bdělost. Druhý stupeň ze tří, takzvaná pohotovost, platil na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku a na Malé Hané v Opatovicích. Vyplývá to z dat na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny toků ve východní polovině Česka zatím pravděpodobně zvyšuje zejména preventivní upouštění nádrží. Za posledních 23 hodin pršelo nejvíc ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde spadlo 59 litrů vody na metr čtvereční. V Česku má vytrvale pršet, srážky mohou být extrémní. Na většině území ČR hrozí záplavy.

První stupeň platil ráno například na Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku a na Hloučele pod vodní nádrží Plumlov. V obou případech to souvisí s preventivním upouštěním nádrží. Bdělost hlásí i Dyje na stanicích Vranov - Hamry, Znojmo a v Nových Mlýnech nebo Oslava v Mostišti pod přehradou. Vodohospodáři kvůli povodňovému riziku upouštějí přehrady již několik dní.

Podle meteorologů má sice nejkritičtější situace nastat až o víkendu, ale už dnes se mohou řeky na některých místech dostat i přes třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Nejvydatnější srážky očekávají meteorologové v Jeseníkách.

Za uplynulých 23 hodin deště zatím nejvýrazněji zasáhly právě Jeseníky, Orlické hory a východní či jihovýchodní část Moravy. Podle webové stránky Envidata, která vychází z dat ČHMÚ, od středečních 8:00 do dnešních 7:00 nejvíce napršelo ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde spadlo 59 milimetrů, tedy 59 litrů vody na metr čtvereční. Přes 52 milimetrů zaznamenali v Kroměříži a ve Zlíně a nad 50 milimetrů evidují také ve Zdobnici a části Deštného v Orlických horách na Rychnovsku a také v obci Strání na Uherskohradišťsku.

Vydatně pršet má v Česku až do noci na pondělí. Podle odborníků by se za určitých okolností mohla opakovat situace s povodněmi v letech 1997 nebo 2002.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, Jeseníky, Český hydrometeorologický ústav, okres Jeseník, okres Rychnov nad Kněžnou, Zlaté Hory, okres Uherské Hradiště, okres Šumperk, přehrada, Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

2. stupeň na Chrudimce je proto, že vodní nádrž Seč masivně odpouští. To je zase Kachna.

Pátek, 13. září 2024, 11:03Odpovědět

Libor Burian

Přijďte všichni ke všem volbám !

Pátek, 13. září 2024, 20:45Odpovědět

Nejvíc zatím pršelo na Jesenicku, povodňové stupně hlásilo ráno 15 míst  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.