Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ukrajina nabídla kvůli povodním Česku personální i materiální pomoc

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při odstraňování následků ničivých povodní. Novinářům to dnes sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nabídku bude tlumočit na pondělním mimořádném jednání vlády. Pomoc nabídlo také Slovinsko. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) večer po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že pomoc nabídlo několik států, zatím ale nevznikla potřeba jejího využití.

"Pan ministr (zahraničí Andrij) Sybiha mě informoval o tom, že s pomocí Česku souhlasil prezident (Volodymyr) Zelenskyj," uvedl Lipavský. Sybiha se stal šéfem ukrajinské diplomacie na začátku září, nahradil Dmytra Kulebu.

Sybiha v pozdějším vyjádření na sociálních sítích vyjádřil Česku a dalším zemím solidaritu v souvislosti s povodněmi a jejich oběťmi.

"Jménem prezidenta Volodymyra Zelenského a při součinnosti s (premiérem) Denysem Šmyhalem jsme nabídli Moldavsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Maďarsku a Česku, že vyšleme jednotky ukrajinských záchranářů, aby pomohly překonat živelní pohromu," napsal Sybiha na X.

Česko Ukrajinu podporuje vojensky, humanitárně i finančně od ruské invaze v únoru 2022. Bylo jednou z prvních zemí, které tehdy Ukrajině poskytly konkrétní vojenskou pomoc. Je také v čele iniciativy na nákupy dělostřelecké munice v zemích mimo Evropskou unii. Česká republika také přijala po invazi statisíce ukrajinských uprchlíků.

Slovinské velvyslanectví v Praze informovalo o tom, že slovinská vláda s obavami sleduje povodňovou situaci v Česku. "Pokud by Česko žádalo mezinárodní asistenci a pomoc, Slovinsko nebude váhat s odpovědí. Česko loni stálo za námi během devastujících povodní ve Slovinsku. Pamatujeme si vaši pomoc," uvedla ambasáda.

"V současné době naše složky Integrovaného záchranného systému v úzké spolupráci s armádou situaci zvládají. Zatím nevznikla žádná potřeba zahraniční pomoci. Na všechno odpovídáme, říkáme, že se kdyžtak včas ozveme. Ale v současné době to není potřeba," řekl večer Rakušan.

V Česku dál pokračuje vlna záplav. Nejvíc vody spadlo do rána v Jeseníkách, Beskydech a v Krkonoších. Dramatická je situace zejména v Moravskoslezském kraji a na severu kraje Olomouckého. Povodňový stupeň byl dnes v 23:30 v Česku na více než 230 místech.

Se záplavami se kromě Česka nyní potýká prakticky celá střední Evropa. První oběti dnes oznámily Polsko a Rakousko, nejméně pět lidí zahynulo v Rumunsku.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky ČR, Ukrajina, Slovinsko, záplavy, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajina nabídla kvůli povodním Česku personální i materiální pomoc  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.