Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Triumf ANO. Vyhrálo v deseti ze 13 krajů. Zvoleno je už několik senátorů

, aktualizováno před 15 minutami

Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích, stejně jako před čtyřmi lety. Po jednom vítězství zaznamenaly ODS, která uspěla v Jihočeském kraji, koalice Spolu s vítězstvím v Jihomoravském kraji a Starostové pro Liberecký kraj. Počet vítězství v jednotlivých krajích nemusí znamenat stejný počet hejtmanů, od předchozích voleb vede ANO tři kraje. Podle propočtu nicméně může ANO v Moravskoslezském a Karlovarském kraji sestavit jednobarevnou radu, ODS v Jihočeském kraji. V končícím volebním období v žádném kraji jednobarevná rada nebyla.

Výsledky v regionech najdete na jednotlivých krajských mutacích Drben.

Proti roku 2020 se částečně změnilo regionální rozložení vítězů. Tehdy vyhráli ve Středočeském kraji Starostové a nezávislí (STAN), v Královéhradeckém kraji koalice ODS a STAN. Stejně jako letos vyhráli na Liberecku Starostové pro Liberecký kraj.

Podle propočtu získalo ANO v 65členném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje 35 zastupitelů, polepšilo si o 11 mandátů. V kraji už nyní má hejtmana, je jím Josef Bělica. V Karlovarském kraji, kde má zastupitelstvo 45 členů, by ANO mělo mít 27 zastupitelů, dosud jich mělo 13. Hejtmanem byl dosud Petr Kulhánek (STAN). V jihočeském zastupitelstvu by měla mít ODS 34 z 55 zastupitelů, dosud jich měla 12. Pozici v čele kraje tak patrně udrží hejtman Martin Kuba.

V ostatních krajích bude nutné sestavit koalice. Blízko k většině má ANO podle propočtu v Ústeckém a Olomouckém kraji, v Jihomoravském kraji je ve stejné pozici Spolu.

Zvolení senátorů v prvním kole

Souběžně s výběrem krajských zastupitelů se tento víkend konal i souboj o 27 křesel v Senátu. Už v prvním kole byli letos senátory zvoleni nejméně čtyři kandidáti, což je nejvíce v historii obměn třetiny členů horní parlamentní komory. Mandát obhájil diplomat a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer, a to ve volebním obvodu Praha 12. Rozhodnuto je i na Vsetínsku, kde zvítězil dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle propočtu ČTK obhájil mandát na Karvinsku Petr Vícha (ČSSD) a v Ostravě zvítězil Martin Bednář (ANO). Porazil tak dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak).

Tam, kde žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, se příští pátek a sobotu uskuteční druhé a rozhodující kolo voleb. Nejvíce křesel v senátních volbách obhajovala ODS, která usiluje i o to, aby v čele Senátu zůstal občanský demokrat Miloš Vystrčil.

ANO podle místopředsedy hnutí Karla Havlíčka potřebuje v krajích výrazná vítězství, aby je nebylo možné obejít při sestavování koalic. Premiér a předseda ODS Petr Fiala na základě průběžných výsledků očekával, že ANO zopakuje vítězství z minulých voleb, pozitivně zatím hodnotil i výsledky své strany. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předpokládala, že hnutí ANO bude mít v krajských volbách náskok. Je ale nutné počkat na následná vyjednávání v krajích, řekla novinářům.

Útok na KSČM

Krajské volby jsou považovány za test obliby stran a hnutí před sněmovními volbami v příštím roce. I když před čtyřmi lety ANO zvítězilo v deseti ze třinácti krajů, dokázalo kvůli povolebním koalicím obsadit pouze místa tří ze 13 hejtmanů, podobně jako ODS. Nejvíce hejtmanských míst, a to čtyři, získali v minulých volbách Starostové, přestože tehdy vyhráli jen ve středních Čechách a Libereckém kraji. V Královéhradeckém kraji se prosadila koalice ODS, STAN a Východočechů, v níž pro letošní volby STAN vystřídala KDU-ČSL. Tato strana stejně jako Piráti a Sociální demokracie obsadila po jednom hejtmanském křesle.

Volby se podle dosavadních informací obešly bez zásadních problémů i v regionech, které se těžce vzpamatovávají z nedávných katastrofálních povodní. Policie musela po skončení hlasování řešit incident u vchodu do pražského sídla KSČM v ulici Politických vězňů v Praze, kam odpoledne skupina lidí vhodila červené dýmovnice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky ANO 2011, volby, ODS, krajské volby, Starostové a nezávislí, povodeň, křeslo, koalice, KDU-ČSL, Senát Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Triumf ANO. Vyhrálo v deseti ze 13 krajů. Zvoleno je už několik senátorů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.