Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

K obcím přitečou miliardy na podporu fotovoltaiky

PR článek

Od začátku roku 2024 mají i ty nejmenší obce možnost získat dotace na instalaci fotovoltaických elektráren na budovy ve svém vlastnictví. Tento krok přichází díky dotačnímu programu RES+, který byl spuštěn Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR.

Program zahrnuje miliardové investice a obcím umožňuje využívat obnovitelné zdroje energie, přičemž fotovoltaické elektrárny představují moderní a spolehlivý způsob, jak snížit energetické náklady a zlepšit ekologickou stopu.

Vysoké dotace a snadná administrativa

Dotace mohou pokrýt až 75 % celkových nákladů na pořízení fotovoltaických elektráren, což je pro obce obrovská příležitost, jak efektivně investovat do obnovitelných zdrojů. Navíc, pokud se obce rozhodnou spolupracovat s odbornou firmou, nemusí se obávat komplikované administrativy. Zkušené společnosti zajistí nejen technickou realizaci projektu, ale také kompletní správu žádosti o dotaci a související dokumentaci.

Jedním z lídrů na trhu je společnost SEFY Czech Republic, která má více než osm let zkušeností s instalací fotovoltaických systémů. Majitel firmy, Ing. Miroslav Mikeš, zdůrazňuje výhody nového dotačního programu: „Našim klientům, mezi které patří i obce, nabízíme komplexní řešení, které přináší úspory a rychlou návratnost investice. Díky novým dotacím, které zajišťujeme jak po technologické, tak po administrativní stránce, mohou obce dosáhnout opravdu zajímavé návratnosti. Běžná investice (cena) fotovoltaické elektrárny pro obec je přibližně 250 000 Kč (po odečtení dotace). Taková elektrárna může ročně ušetřit v obecním rozpočtu okolo 150 – 200 000 Kč. Návratnost je tedy do 2 let (v rámci jednoho volebního období).“

Dotační výzva RES+ č. 3/2024 pro menší obce

Fotovoltaika pro malé obce s počtem obyvatel do 3 000 mohou žádat o dotaci prostřednictvím výzvy RES+ č. 3/2024. Tato výzva je zaměřena na instalace fotovoltaických elektráren s maximálním výkonem do 1 MWp, což je ideální pro menší obecní objekty, jako jsou školy, kulturní domy nebo radnice. Výhodou této výzvy je, že je realizována formou jednokolového nesoutěžního řízení, což zjednodušuje proces podání žádosti. Celková alokace pro tuto výzvu činí 1 miliardu Kč.

Fotovoltaické systémy mohou být instalovány nejen na střechách budov, ale i na přístřešcích, například pro automobily nebo stavební techniku. Dotace může pokrýt nejen samotnou instalaci fotovoltaických panelů, ale také náklady na systémy pro akumulaci vyrobené elektřiny, renovace střech, na kterých budou panely umístěny, a modernizaci elektroinstalace v budovách.

Kromě toho mohou obce využít podporu i na zavedení energetického managementu, který optimalizuje výrobu a spotřebu energie. To zahrnuje instalaci řídících prvků a softwaru, které umožní efektivní využití vyrobené elektřiny.

Způsobilé výdaje a podmínky podpory

Mezi způsobilé výdaje, které mohou být kryty z dotace, patří:

  • Stavební práce, dodávky a služby přímo související s projektem.
  • Projektová příprava, včetně studií a projektové dokumentace.
  • Technický a autorský dozor během realizace projektu.
  • DPH, pokud žadatel nemá nárok na jeho odpočet.

Projekty musí být realizovány nejpozději do tří let od vydání rozhodnutí o podpoře, což poskytuje dostatečný časový prostor pro realizaci.

Dotační výzva RES+ č. 4/2024 pro větší obce

Větší obce s více než 3 000 obyvateli mohou využít výzvu RES+ č. 4/2024. Tato výzva je určena nejen pro obce, ale také pro kraje, veřejné instituce a organizace plně vlastněné veřejným sektorem. Zatímco podmínky jsou podobné jako u menších obcí, výzva RES+ č. 4/2024 je zaměřena na větší projekty s možností instalace fotovoltaických elektráren na střechy, přístřešky i veřejné pozemky.

Dotační titul může pokrýt náklady kryty až do výše 45 % na instalaci fotovoltaické elektrárny a 30 % na instalaci bateriových systémů pro ukládání energie. Kromě toho jsou zahrnuty i investice do rekonstrukcí střech a modernizace elektroinstalace.

Kdo může o dotaci žádat?

O dotaci mohou žádat následující subjekty:

  • Kraje a obce
  • Církve a náboženské společnosti
  • Samosprávné městské obvody a části
  • Právnické osoby plně vlastněné veřejným sektorem

Dotace se vztahuje na fotovoltaické elektrárny s výkonem do 1 MWp, přičemž projekty musí být realizovány do 5 let od schválení žádosti.

Význam partnerství se spolehlivou firmou

Pro obce i další žadatele je zásadní spolupracovat s profesionálními instalačními firmami, které mají zkušenosti s dotačními programy a technologií fotovoltaických systémů. Tyto firmy zajistí nejen hladký průběh projektu, ale také kompletní administrativní servis, který zahrnuje přípravu a podání žádosti o dotaci. Díky tomu mohou obce rychle a efektivně přejít na obnovitelnou energii a modernizovat svůj provoz.

Fotovoltaika se tak stává nejen prostředkem k ekologičtější a udržitelnější budoucnosti, ale i cestou k výraznému snížení nákladů na energie.

Přemýšlíte nad fotovoltaikou pro svou firmu, dům či pro obec? Ozvěte si odborníkům v oboru, společnosti SEFY Czech Republic s.r.o., která si stále drží nejlepší hodnocení ze všech realizačních firem na odborném serveru Refsite.

SEFY je společnost s přesahem

SEFY je společnost s přesahem. Díky propojení se sesterskou společností A-Z TRADERS s.r.o., která se věnuje výrobě komponent pro fotovoltaických průmysl (rozváděče, nabíjecí stanice pro elektromobily, bezpečnostní prvky splňující přísné normativní požadavky na fotovoltaické instalace, regulace pro hospodárné využití přebytků vyrobených z fotovoltaik), je právě SEFY nejblíže k přední české výrobní společnosti na poli fotovoltaiky, která udává trendy v rozvoji celého odvětví.

Veškeré produkty vyvinuté společností A-Z TRADERS s.r.o. jsou důkladně navrhovány a konzultovány právě s montážní společností SEFY, která tak představuje nejrychlejší možnou zpětnou vazbu pro výrobní a vývojovou část celé skupiny, která zastřešuje obě tyto společnosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dotace, elektrárna, fotovoltaika, instalace, projekt, investice, střecha, energie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K obcím přitečou miliardy na podporu fotovoltaiky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.