Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Nová regulace psychoaktivních látek získala podporu senátního Výboru pro zdravotnictví

Senátní Výbor pro zdravotnictví tento týden doporučil Senátu schválit novelu zákona o návykových látkách, která by měla umožnit rychlou a efektivní kontrolu psychoaktivních a psychomodulačních látek. Navrhovaná úprava zahrnuje opatření na ochranu zdraví, zejména mladistvých, a umožní rychlejší regulaci látek, jako je kratom, ještě před komplexním zhodnocením jejich zdravotních a společenských rizik.

Senátoři podpořili návrh novely zákona o návykových látkách, která přináší zásadní změny v oblasti regulace nově definovaných psychoaktivních a psychomodulačních látek. Cílem této novely je umožnit státu efektivnější a rychlejší kontrolu těchto látek, které se čím dál častěji objevují zejména mezi mladistvými, například na školách. Předkladatelka návrhu, poslankyně a předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Zdenka Němečková Crkvenjaš z ODS, na schůzi výboru zdůraznila důležitost této změny v rámci ochrany zdraví dětí a mladých lidí.

Novela upravuje celkem deset zákonů a zavádí mechanismy pro rychlou regulaci látek ještě před jejich zařazením na seznam návykových látek. Nový zákon například umožní kontrolu látek, jako je mediálně známý kratom nebo HHC, dříve, než dojde k úplnému zhodnocení jejich zdravotních a společenských rizik či k úplnému zákazu. Tento přístup by měl zabránit volnému prodeji těchto látek, aniž by byla posouzena jejich bezpečnost. Opatření zahrnují omezení reklamy, prodej pouze ve specializovaných prodejnách, zákaz prodeje mladším osmnácti let a omezení online prodeje pomocí dvoufázového ověření věku. Návrh rovněž počítá se zákazem vývozu těchto látek z ČR a možností dalších omezení na úrovni obcí.

Navrhovaná legislativa je v rámci Evropské unie výjimečná a nedávno také získala podporu Evropské komise. Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus ji označil za revoluční, jelikož žádná jiná země EU dosud nepřijala podobný přístup k regulaci nových psychoaktivních látek. Kraus zdůraznil, že cílem není kriminalizovat uživatele těchto látek, ale poskytnout státním orgánům nástroje k efektivní regulaci trhu a ochraně veřejného zdraví.

Kontrolu nad uváděním těchto látek na trh by měla převzít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tento krok je výsledkem dohody mezi ministerstvem zemědělství a ministerstvem zdravotnictví. Ministr zemědělství Marek Výborný na schůzi výboru uvedl, že tato změna odpovídá vládnímu prohlášení o zjednodušování státní správy napříč resorty a nebude mít omezující vliv na pravomoci krajských hygienických stanic. Ministerstvo zdravotnictví návrh podpořilo a vrchní ředitel pro legislativu Radek Policar ho označil za důležitý kompromis mezi oběma resorty. 

Autoři | Foto Mojo AI

Štítky regulace, Ministerstvo zdravotnictví, psychoaktivní látky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová regulace psychoaktivních látek získala podporu senátního Výboru pro zdravotnictví  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.