Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Karla Gotta jsem zamlada vozila v kočárku, říká nejstarší Plzeňanka. Oslavila už 104. narozeniny

Nejstarší obyvatelka Plzně oslavila 104. narozeniny. A jaký je recept na dlouhověkost? Podle oslavenkyně Vlasty Strejcové je nejdůležitější, aby se člověk dostatečně usmíval a zbytečně se nerozčiloval. Dnes žije v lochotínské Senior Residenci Terasy a neobejde se bez pomoci pečovatelek. Ráda ale vzpomíná na kulturní život v Plzni i na své bývalé sousedy. Zamlada totiž vozila v kočárku Karla Gotta.

„Sto čtyři? Přijde mi to úplně neuvěřitelné,“ usmívá se Vlasta Strejcová. Na dotaz, jaký je její recept na dlouhověkost, má jednoduchou odpověď. „Úsměv. Ten nic nestojí, a přitom má takovou moc. Také je zbytečné rozčilovat se nad věcmi, které nemohu ovlivnit,“ vysvětluje paní Vlasta a zároveň dodává, že neméně důležitá je i životospráva a pohyb. „Nikdy jsem nekouřila ani neholdovala alkoholu,“ zdůrazňuje.

S pohybem už má ale problémy a musí se o ní starat pečovatelky. Také má potíže se sluchem. Je to ale společenská dáma, která ráda vzpomíná na své mládí a s oblibou vypráví, co všechno zažila. „Víte, že jsem vozila v kočárku Karla Gotta? Naše i jeho rodina bydlela na Petrohradě, tak jsme se znali. Byla jsem plnoletá, když přišel na svět,“ vzpomíná. K umění má ostatně sama velmi blízko, více než čtvrt století totiž pracovala ve Svazu výtvarníků v Plzni a připravovala řadu výstav, mezi výtvarníky měla také mnoho přátel.

„Kulturu jsem si zamilovala už v mládí. Vždyť v Plzni bylo hned devět biografů, také jsem ráda zpívala a chodila do divadla,“ vzpomíná paní Vlasta. Ve svých vzpomínkách se ráda vrací ke svým rodičům. „Byli to úžasní lidé a já jsem je tak milovala. Právě oni mi představili svět umění a kultury,“ vypráví a ukazuje při tom na obrázek z vlastní dílny; stojí na něm citát: Melodie je úsměv hudby.

Sama má dnes největší radost z toho, když za ní přijdou synové. Vychovala hned tři. „A když se na mě někdo jen tak usměje. Každý touží po pohlazení a já jsem zjistila, že čím je člověk starší, tím je tahle touha silnější.“ I proto vzkazuje mladým lidem hlavně to, aby si vážili toho, co mají. „Vždyť každý náš den je požehnání. Ať se tedy mladí mají rádi, jsou na sebe hodní a nezávidí si,“ dodala.

Foto Miroslava Vejvodová | Zdroj MO Plzeň 1

Štítky nejstarší obyvatelka Plzně, nejstarší Plzeňanka, 104. narozeniny, Karel Gott

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karla Gotta jsem zamlada vozila v kočárku, říká nejstarší Plzeňanka. Oslavila už 104. narozeniny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.