Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPátek, 15. listopadu 2024, 14:54
Společnost Pivovary Staropramen uspořádala historicky první ročník soutěže Výčepní 2024. Projekt navázal na program certifikace provozoven, který oceňuje restaurace, hospody a bary splňující přísné podmínky pro maximální kvalitu čepovaného piva. Cílem soutěže Výčepní 2024 je dát příležitost talentovaným výčepním z provozoven napříč Českem a ocenit toho nejobratnějšího. Jako první vítěz se do historie zapsal Marek Budek z Potrefené Husy v Plzni, který se k vítězství probojoval v rámci finálového večera 13. listopadu.
Pivovary Staropramen chtějí konzumentům svého piva dopřát ten nejkvalitnější zážitek, proto od loňska vybrané provozovny zařazují do programu certifikace. Ty musí splňovat přísné podmínky, od čistých trubek až po dokonalé znalosti personálu o podávaném pivu. „Přemýšleli jsme, jak s certifikovanými restauracemi, hospodami a bary dále pracovat – jak je zviditelnit a motivovat. Proto jsme přišli s historicky prvním programem Výčepní 2024, do kterého jsme pozvali všechny certifikované provozovny. Většina z nich se této příležitosti nadšeně chopila,“ popisuje Michaela Kučerová, Customer Marketing On Trade Manažerka společnosti Pivovary Staropramen.
Každá z certifikovaných provozoven mohla do soutěže vyslat jednoho zástupce. Ti se měli v první fázi natočit, jak čepují pivo. Všechny z nich obchodní sládci navštívili i osobně, aby kvalitu ověřili na vlastní oči. Na základě zaslaných videí a osobního hodnocení odborná porota, složená z předsedkyně Michaely Kučerové a obchodních sládků Vojtěcha Slivoně, Michala Meduny, Rudolfa Schaffera a Marka Hrdličky, vybrala 20 nejlepších výčepních, kteří poměřili síly během finálového večera 13. listopadu. Výčepní zařízení ovládl a vítězství si získal Marek Budek z Potrefené Husy v Plzni. „Konkurence byla opravdu veliká. O to více si vítězství vážím. Rád jsem se potkal s kolegy z celého Česka a věřím, že pohár si hrdě vystavíme u nás v restauraci, kde na něj budeme koukat při čepování každého dalšího piva. Chtěl bych poděkovat celému týmu, který mě podporoval i na dálku,“ říká vítěz Marek Budek.
Výherce získal řadu hodnotných cen, včetně poukazu na dovolenou v hodnotě 30 000 Kč a vybavení své provozovny ve stejné finanční výši. Součástí programu finálového večera byla například také live cooking show v podání známých tváří z pořadů Peče celá země a MasterChef nebo AI fotokoutek s pivní tematikou. Celou akcí hosty provedli moderátoři z rádia Evropa 2 Ondřej Urban a Petr Říbal.
Kritérií, na která se při hodnocení čepování hledí, je celá řada. „Základním předpokladem pro správně načepované pivo je čisté, mokré, vychlazené sklo a správná manipulace s ním. Při samotném čepování sledujeme mnoho různých kroků, například malý odčep na začátku, čepování pod pěnou a na konkrétní míru. Velmi důležitý ukazatel je výsledná krémová pěna bez bublin. Dále se zaměřujeme na styl servírování,“ líčí Michaela Kučerová.
Porota posuzovala dva nejčastější styly čepování, a to hladinku a šnyt. U hladinky výčepní nejprve čepuje dostatek pěny, a následně pod ni pivo. To pomůže zachovat říz i čerstvost. Správný šnyt lze poznat podle dodržení poměru 2:3:1, tedy 2 díly piva, 3 díly pěny a 1 díl sklenice zůstává volný. Jednotlivým soutěžícím porotci při čepování piva měřili i čas, ten by ale hrál roli jen v případě, že by dva soutěžící podali maximálně vyrovnaný výkon, k čemuž v průběhu večera nedošlo. Porota nicméně zhodnotila, že pivo špičkové kvality ochutnala od všech dvaceti soutěžících.
Projekt Výčepní 2024 navázal na snahu společnosti Pivovary Staropramen dopřát konzumentům co nejkvalitnější zážitek z čepovaného piva. Ten od loňského roku garantují tzv. Certifikáty kvality čepovaného piva, které pivní mistři udělují vybraným restauracím, barům a hospodám a které představují jak záruku skvěle ošetřeného piva, tak i odborných znalostí personálu. Provozovny musejí nejprve absolvovat speciální školení a následně plněním přísných kritérií certifikaci pravidelně obhajovat. V říjnu 2024 bylo držiteli certifikátu 60 provozoven napříč Českem a další postupně přibývají.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.