Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na demisi vlády reagují špičky všech politických stran. Především je překvapila

„Je vyloučeno, abych jako předseda vlády hájil vážné daňové problémy ministra financí, nebo abych z něj dokonce udělal falešného mučedníka. Dluhopisová aféra Andreje Babiše a jeho rozhodnutí držet se křesla ministra financí neumožňuje pokračování vlády a proto jsem zvolil jasné ústavní řešení,“ řekl v úterý na mimořádné tiskové konferenci Bohuslav Sobotka. Oznámil tím demisi svého kabinetu. Jaké byly reakce další koaličních i opozičních představitelů?

Nejvíce se čekalo na reakci ministra financí Andreje Babiše, jehož kauzy stojí podle premiéra za demisí vlády. „Jsem překvapený, to jsem nečekal. Pan premiér poškozuje práci celé vlády, ministrů, postupně ničil pověst vlády neustálými útoky proti mně. Je to zoufalý krok zoufalého člověka. Potvrdila se jeho neschopnost něco rozhodnout,“ uvedl na Facebooku Babiš.

Na situaci reagoval i vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Pokud pan premiér skutečně podá demisi, pak je to na prezidentu republiky a my jsme eventuálně připraveni k jednání,“ řekl. Podle něj jde o Sobotkovu zodpovědnost. Jeho krok je ale nejčistší řešení v situaci, kdy Babiš neodstoupil sám. KDU-ČSL je prý připravena jednat, vypsání předčasných voleb by ale považovala za nešikovné. 

Mezi prvními, kteří na situaci reagovali, byl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Řekl nám, že není schopen učinit rozhodnutí hodné premiéra, a proto předává rozhodování do rukou prezidenta republiky Zemana. Jeho postoj je postojem bezradného sraba, který nedokáže nést svou odpovědnost a rozhodnout,“ rozohnil se na Facebooku.

Bez povšimnutí nenechali rozhodnuti premiéra Bohuslava Sobotky také komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip byl právě v úterý na návštěvě prezidenta Miloše Zemana. Demisi vlády vnímá jako vytvoření prostoru pro Andreje Babiše, aby ho přinutil k rezignaci. O nastalé situaci se prý s prezidentem bavil asi deset minut.

Foto Czech Wikipedia user Packa (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky vláda, Andrej Babiš, ministr financí, Bohuslav Sobotka, Miloš Zeman, Facebook, Pavel Bělobrádek, Miroslav Kalousek, Vojtěch Filip, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na demisi vlády reagují špičky všech politických stran. Především je překvapila  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.