Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Sobotka odmítl Schillerovou, po ANO chce urychleně jiný návrh

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl, že neakceptuje návrh hnutí ANO na novou ministryni financí Alenu Schillerovou. „Nemohu souhlasit s tím, aby po odvolání Andreje Babiše z pozice ministra financí zastávala tuto funkci jeho dosavadní náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová,“ uvedl předseda vlády v tiskovém prohlášení. Po hnutí chce urychlené předložení jiného návrhu.

Sobotka je přesvědčen, že Schillerová má podíl na pomalém postupu ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, které emitovaly korunové dluhopisy. „Ministerstvo financí začalo v této věci jednat až po četných urgencích ze strany rozpočtového výboru, vlády a Poslanecké sněmovny. Po této krajně negativní zkušenosti nemám jako předseda vlády důvěru v to, že dosavadní náměstkyně pro oblast daní Schillerová bude garantovat jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů, či dalších daňových problémů současného ministra financí,“ zmiňuje premiér.

Poukazuje také na silné propojení její rodiny s brněnskou buňkou hnutí ANO a jedním z největších sponzorů strany Andreje Babiše – podnikatelem Davidem Rusňákem (DRFG, pozn. autora). „Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti Schillerové na Andreji Babišovi lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra. Nechci se jako předseda vlády dostat do situace, kdy jmenuji do ústavní funkce ministra někoho, kdo bude veřejností vnímán a považován pouze za nesamostatnou loutku či převodovou páku,“ myslí si Sobotka.

Vadí mu také silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní, který má poškozovat a likvidovat poctivé firmy. „Nový ministr by měl zajistit, že chování daňové správy bude hodnoceno objektivně, jak s ohledem na potřebu důsledně vybírat daně, tak nutnost dát jistotu slušným a poctivým daňovým poplatníkům. Takového objektivního přístupu by však Schillerová vzhledem k charakteru jejího dosavadního působení nebyla schopna,“ tuší předseda vlády.

Andreje Babiše a jeho hnutí ANO tak vyzval o předložení jiného návrhu. „Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce. Takovou záruku bych u Aleny Schillerové bohužel neměl,“ dodal s tím, že by nesouhlasil ani s nominací Richarda Brabce na pozici ministra financí, který byl již dříve součástí Agrofertu. Na pozici prvního místopředsedy vlády s jeho nominací souhlasí.

Babiš napevno počítá s tím, že z vlády odejde. Pokud by Sobotka přijal dalšího nominanta ANO, s kterým chce hnutí přijít do středečního jednání koalice, Babiš by řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, ať ho odvolá. Pravděpodobně by to bylo ke konci května, uvedl. Kdyby ministerstvo financí měl dočasně řídit premiér, nebo někdo za ČSSD, považoval by to za konec spolupráce. „Tím pádem by koalice skončila, protože to by porušilo už absolutně tu koaliční smlouvu,“ uvedl. Odmítl, ale potvrdit, že by ANO smlouvu vypovědělo.

Foto Ministerstvo financí České republiky | Zdroj ČTK

Štítky Alena Schillerová, ANO 2011, Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, předseda vlády, ministr financí, daň, Ministerstvo financí České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka odmítl Schillerovou, po ANO chce urychleně jiný návrh  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.