Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

To, co si může dovolit Federer, je mimo tuhle planetu, klaní se Berdych schopnostem Švýcara

Možná strávil na kurtu více času, než by si v prvním kole grandslamu představoval. Přesto byl se svým výkonem spokojen. Nejvýše nasazený český tenista Tomáš Berdych postoupil po čtyřsetové výhře nad německým hráčem Janem-Lennardem Struffem do další fáze French Open. „Vždycky člověk najde něco, co mohl udělat lépe, to je bez debaty. Celkově si myslím, že to bylo fajn. Je dobré si z toho vzít pozitivní věci,“ ví Berdych.

Rodákovi z Valašského Meziříčí vycházelo všechno až moc hladce. První dva sety získal poměrem 6:1. Když to vypadalo s koncem utkání nadějně, přišlo drobné zakolísání. „Byl tam jeden gem za stavu 4:3, kdy jsem podával, měl jsem výhodu a přišlo jedno sporné rozhodnutí. Místo toho, aby to bylo 5:3, tak se mu podařilo srovnat na 4:4. Pak zahrál dobře. Neměl co ztratit, hrál riziko a v těch dvou gemech mu to docela spadlo. Škoda, že se mi to nepovedlo dorazit, ale i tak byl čtvrtý set pod mojí taktovkou,“ myslí si Berdych.

Toho čeká ve druhém kole další mladík, jehož výkony se turnaj od turnaje zlepšují. Ruský tenista Karen Chačanov je momentálně na 53. místě žebříčku. „Dneska není žebříček vůbec žádný ukazatel. Hlavně v tom, když se bavíme o mladých borcích, kteří se derou nahoru a hrají nebezpečný tenis. Tohle je určitě ten případ a nebude to nic jednoduchého. Nemá co ztratit. Párkrát jsem s nim trénoval, nějaký čas na kurtu jsem s ním strávil, takže vím, co od něj očekávat,“ nastiňuje český hráč.

Berdych má za sebou náročný program. Několik dní před pařížským grandslamem odehrál finále v Lyonu, kde nestačil na Tsongu, předtím neuspěl ve třetím kole v Římě proti Raoničovi. „Člověk musí reagovat na situaci, která zrovna nastane. Byl jsem vždycky ten typ, který měl rád nějaké zápasy navíc. Měl jsem pocit, že bych si měl něco odehrát a málem to dopadlo úplně nejlépe. Splnilo mi to všechno, jak jsem si předsevzal,“ hodnotí svůj program kladně.

Úvod sezony však v dřívějších letech zažil už i lepší. „Prostě tak to je. Byl jsem zvyklý, že to nějak bylo, ale to nebude pořád. Musím si to vybojovat, uhrát sám. Nebylo to asi úplně nejideálnější, ale dost věcí se mění. Je dost kluků, kteří se derou nahoru, dělají to nepříjemné. I to na to má docela dost vliv. Nejdůležitější je, že se mi daří být stále fit a zdravý,“ těší Berdycha.

Z tohoto pohledu si naopak od antukové sezony odpočinul švýcarský fenomén Roger Federer, který se naplno připravuje až na travnatou část letošního turné. „To, co si může dovolit on, takových lidí na světě moc není. Vynechal půl roku, nehrál, najednou přijel a vyhrál grandslam. Je to mimo tuhle planetu. Poté, co vyhrál další dva turnaje, si dal zase volno. Samozřejmě, že na to má věk, a je to ten nejideálnější možný program, ale takhle to u nás u všech nefunguje. Nevím, jestli se v jeho letech budu pohybovat někde tak, abych si takové věci mohl dovolit. Nebo jestli tady vůbec budu sedět,“ dodal s úsměvem v místnosti pro tiskové konference Tomáš Berdych.

Štítky Tomáš Berdych, Roger Federer, French Open, Karen Chačanov, Valašské Meziříčí, Řím, Lyon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To, co si může dovolit Federer, je mimo tuhle planetu, klaní se Berdych schopnostem Švýcara  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.