Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Zdravotní odbory vyhlásí stávkovou pohotovost za vyšší platy

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásí stávkovou pohotovost, vadí jim neochota vlády dodržet slib a zvýšit tarifní platy a základní mzdy. Vyplývá to z pozvánky na páteční tiskovou konferenci, kde chce svaz sdělit další podrobnosti. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) žádá růst tarifů o deset procent pro všechny státní zaměstnance. Vláda navrhuje zvýšení sumy na platy o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese, nejnižší dvouprocentní tarifní růst by měli mít policisté či vojáci.

Ve zdravotnictví pracovalo na konci loňského roku podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky přes 260.000 lidí. Přes 80.000 bylo všeobecných sester, 18 000 sanitářů a kolem 40 000 lékařů. Dohromady přes 45.000 bylo dělníků, provozních a technicko-hospodářských pracovníků ve zdravotnictví.

Průměrný hrubý plat všeobecných sester byl v roce 2017 podle MPSV ve státní sféře byl 36 000 korun, v nestátní 24 200. Zdravotní asistent ve stání nemocnici pobíral průměrně 27 900, v soukromé 24.200 korun. Kolem 3000 zdravotních sester v českých nemocnicích chybí. Právě zvýšení platů má nové do oboru přilákat, ministerstvo zdravotnictví pro ně zvažuje i výsluhy za odpracovaná léta podobně jako mají například vojáci nebo policisté.

V oblasti sociálních služeb pracuje v Česku asi 100 000 lidí. Průměrný plat sociálního pracovníka byl podle odborů loni asi 28 600 korun měsíčně, meziročně se zvýšil o 13 procent. Stejný nárůst měli také pečovatelé, kteří pobírali asi 20 600 korun. Vychovatelé měli plat asi 29 500 měsíčně, speciální pedagogové 29 500 korun. Všeobecné sestry v sociálních službách pobíraly kolem 34.600 korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce o růstu platů ve veřejné sféře jednat hlavně ve vládě a koalici při debatě o rozpočtu, tedy až do konce září, kdy musí kabinet návrh hospodaření na příští rok odevzdat Sněmovně. Trvá na tom, že přidat mají dostat hlavně lidé s nižšími příjmy.

Vládní sociální demokraté stojí na straně odborů. S předákem ČMKOS Josefem Středulou se minulý pátek sešel šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Po schůzce řekl, že ve vládě bude jeho strana prosazovat to, aby se navyšování co nejvíc přiblížilo odborářskému požadavku. Středula uvedl, že si nedokáže představit, že by se další jednání vlády s odbory už nekonalo. Dodal, že by nebylo rozumné jitřit atmosféru před blížícími se podzimními volbami.

Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31 968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.

Požadavek na plošné přidávání o deset procent ve veřejném sektoru kritizují podnikatelé. Podle nich neodpovídá očekávanému růstu příjmů státu a platy by se měly zvyšovat podle výkonu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékař, stávka, odbory, Českomoravská konfederace odborových svazů, vláda, zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Josef Středula, ČSSD, Andrej Babiš, Jan Hamáček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní odbory vyhlásí stávkovou pohotovost za vyšší platy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.