Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.
S termínem glykemický index se možná mnoho z vás již setkalo, přesto však mnozí stále nevědí, jak s tímto údajem pracovat ve svém jídelním režimu. Proto vám ho zkusíme opět trochu vysvětlit a přiblížit.
V dřívějších dobách se díky horšímu zpracování konzumovaly především potraviny pomalu vstřebatelné - celozrnné, tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Zavedením kvalitních mlýnů v polovině 19. století pak znamenalo jednu z největších změn v potravinářství.
Stále výraznějším vymíláním potravy docházelo k odstranění vlákniny až ke kompletnímu oddělení otruby od bílé mouky. V současné době tedy již konzumujeme převážně potraviny s vysokým GI, to znamená rychle vstřebatelné sacharidy.
Autorem teorie glykemického indexu je Dr. Jenkins, profesor výživy na Torontské univerzitě, který přišel na to, že různé druhy sacharidů a jejich vzájemný poměr, včetně obsahu dalších živin, významně ovlivňují reakci hladiny krevního cukru.
Glykemický index (GI) je definován jako poměr plochy vzestupu glykemie (hodnota krevního cukru) v žilní krvi po dvou hodinách u zdravých osob anebo po třech hodinách u diabetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukózy jako referenčního sacharidového zdroje. Základem hodnocení potravin podle teorie glykemického indexu je hodnota GI čisté glukózy, která je stanovena číslem 100.
Laicky řečeno, když sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, náš organismus ji mnohem rychleji zpracuje a za mnohem kratší dobu pak pocítíte hlad.
Pokud si tedy budete vybírat především potraviny s nižším GI, budete si po jídle zvyšovat hladinu krevního cukru v krvi (glykemii) mnohem méně. Tím pádem také bude potřeba pro její snížení i méně inzulinu. A nezapomeňte, že inzulin také významně ovlivňuje ukládání tuku v organismu!
Objasnění mechanismů souvisejících s glykemickým indexem dává odpověď na otázku, proč navzdory oblíbenosti nízkotučných potravin celá planeta nezadržitelně tloustne a proč stoupá počet diabetiků, a to především takzvaného získaného diabetu II. typu.
Velká konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu, kardiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny. Kromě toho vede k obezitě, protože - jak jsme již zmínili - je inzulin ‚tukotvorný‘ hormon.
Negativní dopad mají potraviny s vysokým glykemickým indexem i na psychiku člověka. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi u nich způsobuje hypoglykemii, která je doprovázena nervozitou či pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého.
Pivo | 110 | Jáhly | 50 |
Glukóza | 100 | Chléb otrubový | 45 |
Brambory pečené | 95 | Čerstvý hrášek | 40 |
Bramborová kaše | 90 | Šťáva z čerstvých pomerančů | 40 |
Předvařená rýže | 90 | Těstoviny celozrnné | 40 |
Med | 90 | Fazole červené | 40 |
Vařená mrkev | 85 | Divoká rýže | 35 |
Corn Flakes | 85 | Amarant | 35 |
Pšeničný chléb | 85 | Quinoa | 35 |
Chipsy | 80 | Mrkev syrová | 35 |
Cukr | 70 | Jogurt bílý | 35 |
Kukuřice | 70 | Pomeranč | 35 |
Brambory vařené ve slupce | 65 | Jablko | 30 |
Banán | 65 | Cizrna | 30 |
Hrozinky | 65 | Čokoláda hořká | 22 |
Celozrnný chléb | 55 | Fruktóza | 20 |
Bílé těstoviny | 55 | Meruňky | 20 |
Batáty | 50 | Ořechy vlašské | 15 |
Kiwi | 50 | Cibule, česnek | 10 |
Rýže Basmati | 50 | Listová zelenina | 10 |
Rýže Natural | 50 | Rajče, paprika, brokolice | 10 |
Je tedy velmi důležité konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem!
Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Radim Šupka
výživový poradce
Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.