Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli při kontrole masných výrobků značky Pikok původem z Polska, které prodává řetězec Lidl Česká republika, menší obsah masa, než bylo uváděné.
U níže několika šarží masných výrobků PIKOK potvrdily aktuální výsledky laboratorních rozborů nižší, než na obalu uvedený obsah masa. Šlo o kuřecí maso s datem minimální trvanlivosti 23. 11. 2020. Výrobce na obalu deklaroval obsah masa 80 %, analýza prokázala přítomnost masa v množství 72,1 %.
Obdobné to bylo u vepřového masa s minimální trvanlivostí 20. 12. 2020. Oproti deklarovaným 89 % masa analýza potvrdila přítomnost pouze 78,9 %.
Inspekce Lidlu nařídila, aby šarže stáhla z trhu a aby na vlastní náklady provedla analýzy zaměřené na obsah masa v akreditovaných laboratořích u pěti dalších dodaných šarží.
Nešlo přitom o první případ. O podobném zjištění (stejný výrobce a typ konzerv) inspekce informovala již loni. „Vzhledem k opakovaným zjištěním falšování u tohoto druhu komodity bude inspekce i nadále pokračovat v kontrolách s nesníženou intenzitou," uzavřel za SZPI Radoslav Pospíchal.