Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Policie nacvičuje znovuzavedení hranice mezi Českem a Slovenskem

Téměř 300 policistů, vojáků, celníků, hasičů a příslušníků vězeňské služby bude tento týden nacvičovat znovuzavedení kontrol na hranici mezi Českem a Slovenskem. Pohlídají 49 kilometrů dlouhý úsek v Moravskoslezském kraji a pět hraničních přechodů. V Mostech u Jablunkova postavili registrační místo pro nácvik migrační krize. Novinářům to dnes řekli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zástupci zúčastněných složek.

"Nelegální migrace zatím stagnuje a počty záchytů jsou na úrovni před migrační krizí," prohlásil Hamáček. Česko ale podle něj musí být připraveno i na možnou změnu situace. "Cvičení samozřejmě nejsou samoúčelná," uvedl. Dodal, že ozbrojené složky budou simulovat opravdové podmínky, které by nastaly v případě nutnosti kontroly zavést. Akce není první svého druhu, ministr připomněl loňské cvičení v Jihomoravském kraji.

V Moravskoslezském kraji vyrostlo dopoledne registrační místo během několika hodin v prostorách bývalého hraničního přechodu v Mostech u Jablunkova. Policisté tam mají postupně zadržet 180 figurantů, kteří představují migranty. "Jako figuranty jsme využili studenty střední policejní školy," řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Do cvičení se zapojilo 80 mladých lidí. Většina byla zadržena dvakrát. "Nacvičujeme různé situace. Zadržení během kontrol ve vlacích či přímo na zelené hranici," doplnil Kužel.

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška je ČR na rozhodnutí vlády o znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích připravená. Vláda na žádost policie pro roky 2019 až 2021 uvolnila 350 milionů na nákup potřebné techniky, zařízení a dalšího.

Nynějšího cvičení, osmého v řadě, se podle něj účastní 150 policistů, 60 vojáků, po 30 hasičích a celnících a do deseti příslušníků vězeňské služby. Hasiči již od rána staví registrační místo, které chtějí po poledni předat cizinecké policii. Mosty u Jablunkova byly podle policie vybrány proto, že tudy vede předpokládaná migrační trasa.

Policisté plánují nacvičit registraci 80 cizinců. Každý z migrantů by měl projít několikastupňovým procesem třídění. Bude se dělat také zjednodušená zdravotní prohlídka, kterou zajistí lékaři, sestry a záchranáři zdravotnického zařízení ministerstva vnitra. Budou zjišťovat, zda cizinci nemají infekční onemocnění nebo nepotřebují ošetření. "Policisté ze základní odborné přípravy se ujmou role figurantů, kteří budou simulovat nezákonný vstup na území České republiky," dodala mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Naposledy procvičovaly ozbrojené složky ochranu hranic letos v květnu na hranicích s Německem. Kontrolovaly 12 hraničních přechodů v Plzeňském kraji, včetně Rozvadova. Účastnilo se zhruba 1200 policistů, vojáků, celníků, příslušníků vězeňské služby, lékařů a zdravotníků.

Policie loni odhalila 4992 cizinců, kteří v Česku pobývali nelegálně. Je to o 254 více než v roce 2017 a o 269 méně než v roce 2016. V roce 2015, kdy vyvrcholila migrační krize a většina uprchlíků přes Česko procházela do jiných zemí se počet odhalených migrantů vyšplhal na 8500.

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, Slovensko, policie, migrace, hranice, cvičení, Česko, Vězeňská služba České republiky, hraniční přechod, uprchlická krize, Jan Hamáček, Moravskoslezský kraj, Jablunkov, ČSSD, Most, Martin Vondrášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie nacvičuje znovuzavedení hranice mezi Českem a Slovenskem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.