Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Čína: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny

Čínské velvyslanectví v Praze dnes označilo cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Velvyslanectví to uvedlo v prohlášení zaslaném ČTK. Velvyslanectví vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny. Senátní delegace se vrátila z návštěvy Tchaj-wanu dopoledne.

"Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil i přes nesouhlas čínské i české vlády ve vlastním politickém zájmu trval na návštěvě čínského regionu Tchaj-wan. Jedná se o hrubé porušení národní suverenity Číny, vážné zasahování do vnitřních záležitostí Číny, vážné poškození politické základny čínsko-českých vztahů a závažné porušení základních norem mezinárodních vztahů. Čína ostře odsuzuje takové chování a vyjadřuje silný nesouhlas," stojí v prohlášení velvyslanectví.

Zdůraznilo, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí Číny.

Cesta senátní delegace v čele s Vystrčilem vzbudila velkou pozornost. Vedle Číny se proti ní stavěli i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.

Autoři

Štítky ČR, Čína, Tchaj-wan, senát, diplomacie, Vystrčil, Miloš Vystrčil, návštěva, Praha, ODS, Česko, Senát Parlamentu ČR, Vláda ČR, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čína: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.