Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Zdravotníků s covidem-19 je desetkrát víc než 1. září

Zdravotníků, kteří jsou aktuálně v izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19, je desetkrát víc než na začátku září. Celkem jich je skoro 2500, více než tisícovka zdravotních sester. Vyplývá to z dat ke 3. říjnu, která zveřejnila Česká lékařské komora. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v neděli v České televizi uvedl, že ve zdravotnických zařízeních se nakazilo asi deset procent z pozitivně testovaných lékařů a 17 procent sester. Zdravotnické odbory naopak minulý týden uvedly, že se domnívají, že se jich v práci nakazila většina.

"V současnosti je zcela běžné, že zdravotníci, kteří jsou v karanténě, normálně pracují. Již minulý týden jsem však upozornil náměstka ministra zdravotnictví docenta (Aleksi) Šedo, že pokud by někdo nutil pracovat nemocné zdravotníky, tak by s tím komora nesouhlasila," uvedl k tomu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo přes 79 400 lidí, z toho více než 14 000 tento týden. Prvního září bylo aktuálně nemocných 244 zdravotníků, 3. října 2480. Do začátku září mělo pozitivní test 1724 zdravotníků, na začátku října jich bylo celkově 4785.

Zachování dostatečné kapacity nemocnic a dostatek personálu na péči o nakažené covidem-19 i pacienty s ostatními diagnózami jsou podle ministra hlavním cílem současných opatření ke zpomalení šíření epidemie. Rostoucí počty nově nakažených znamenají budoucí nápor na nemocnice a jejich lůžka s kyslíkem nebo jednotky intenzivní péče.

Vladimír Černý, šéf poradní skupiny ministerstva zdravotnictví, která kapacity sleduje, a předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny v pátek uvedl, že kapacity jsou naplněné asi z 20 procent. "Zatím ve většině nemocnic není nutné omezovat elektivní necovidové péče, je ale možné, že k tomu v nejbližších dnech může dojít," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, lékaři, zdravotnický pracovník, COVID-19, Česká lékařská komora, Roman Prymula, ANO 2011, Česká televize, nemocnice, Milan Kubek, Vladimír Černý, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

To je ale jejich ostuda... Dzp.

Pondělí, 5. října 2020, 20:46Odpovědět

Karel Janyška

Dejte si říci. Lidské tělo je spontánním řádem jako všechno to, co drží pohromadě a ten vykazuje jako vždy a všude, sebepořádací, sebezáchovné a seberegulační účinky a vlastnosti. Ty tady nazýváme imunitním systémem. V případě coronaviru ho stačí zapnout, tedy iniciovat, včas. On sám zasáhne a tělo ochrání. Jenže musí být spuštěn právě včas, na tom záleží nejvíce, pokud možno dokonce v předstihu tak, aby vetřelce rozpoznal a zlikvidoval, tedy nenechal namnožit. Nejjednodušší možností je tělo ohřát zvenčí všemožnými způsoby okamžitě, kdy "něco není v pořádku" nebo "něco na mě leze", jak se říká, a ono samo řekne po asi hodinové exekuci dost.Tohle máte, ne musíte, prezentovat, máte-li mít zásluhu na ukončení pandemie... Dzp.

Pondělí, 5. října 2020, 18:36Odpovědět

Zdravotníků s covidem-19 je desetkrát víc než 1. září  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.