Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.
„A čokoládu můžu jíst? Všechno omezím, ale čokoládu, opravdu musím! Na čokoládě jsem závisl...“ S podobnými výroky se ve své praxi setkáváme dnes a denně. Proto si zkusme vysvětlit, co to čokoláda vlastně je a zda ji do zdravého jídelníčku můžeme či nemůžeme zařadit. A jaké hlavní výhody nám konzumace čokolády může přinést?
Čokoláda se vyrábí ze semen kakaovníku (kakaové boby), který roste pouze v tropických oblastech Střední Ameriky, Karibiku, Indonésii a Africe. Kakaové boby se po sklizení musí dále zpracovávat. Semena (boby) o velikosti mandle, musí vždy nejprve projít fermentací (kvašením) po dobu 3 až 7 dní.
Při fermentaci proběhnou chemické reakce, díky kterým boby dostanou čokoládově hnědou barvu. Tato fermentace je také velmi důležitá, protože surová semena jsou velmi trpká. Po usušení již boby posílají jednotlivým výrobcům čokolády.
A nyní si zkusme vysvětlit, jak se vlastně hořká semena kakaovníku promění v pochoutku, po které tolik lidí tak touží - čokoládu!
Již po mnoho let lidé konzumovali čokoládu pro její stimulační účinky jako je zvýšení energie, stimulace sexuální touhy a obecné zvýšení chuti do života.
„Čokoláda je božský, nebeský drink, pot z hvězd, božský nektar, nápoj bohů, všelék a univerzální lék.“ Geronimo Piperni (1796)
Dnes, lidé čokoládu obvykle konzumují především proto, že jim chutná. Tak se podívejme na trochu čísel:
Konzumace čokolády má bezpochyby vliv na naši náladu. Ze statistik vyplývá, že většinu čokolády konzumujeme v zimě, což naznačuje, že ji používáme k překonání sezonních výkyvů nálad (zvýšení serotoninu). Čokoláda také podle některých studií pomáhá zlepšit kognitivní výkonnost, ale některé další studie tuto výhodu nepotvrzují.
Kvalitní čokoláda je jedním z nejvíce koncentrovaných zdrojů přírodních rostlinných antioxidačních látek, takzvaných flavonoidů. Kakaové výrobky proto představují významný podíl příjmu flavonoidů v západních zemích. Flavonoidy mají velmi hořkou až svíravou chuť, což potvrdí asi všichni, kteří někdy ochutnali čokoládu s 99 %. A to je právě důvod, proč mnoho výrobců přidává do výrobků cukr a snižuje obsah kakaa - snaží se připravit spotřebitelsky atraktivnější, avšak pro naše zdraví mnohem hoří produkt.
Ale abychom pouze nechválili, tak na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že v případě vyšší konzumace čokolády (především těch mléčných s menším procentem kakaa) povede naopak ke zvýšení váhy a zvýšenému riziku metabolického syndromu. Čokoláda s nízkým procentem kakaa totiž obsahuje velké množství cukrů a nasycených tuků.
Čokoláda je jedním z nejpopulárnějších zdrojů kofeinu, který může vytvořit mírnou závislost. Čokoláda stimuluje některé, ale ne všechny oblasti mozku, které jsou aktivovány po příjmu drog, jako je například kokain.
Čokoláda vytváří pocity radosti, protože chutná a spouští pozitivní citové pouto = endorfiny. Výzkumníci také v čokoládě nalezli „kanabinoid“, který spouští stejné změny nálad (působí na stejné mozkové receptory) jako marihuana. Ale buďte klidní, pro stejný účinek jako má marihuana byste museli zkonzumovat 25 kilogramů čokolády.
Produkty s vysokým procentem kakaa mohou být skutečně prospěšné pro naše zdraví, je však nutné konzumovat je v přiměřeném množství (10 g čokolády). Bezpochyby to absolutně a bez výjimky neplatí pro mnoho druhů mléčné čokolády, čokoládových tyčinek, snacků a podobně.
Čokoláda s vysokým procentem (minimálně 85 %) kakaa je zcela jiná potravina! Skutečná čokoláda je velmi jednoduchý produkt, který obsahuje kakao, kakaové máslo a někdy trochu třtinového cukru, toť vše! Tyto skutečné čokolády nemají prakticky žádný cukr a naopak obsahují maximální dávku antioxidantů!
Chcete-li si tedy dát čokoládu a získat tak nejen výbornou chuť, ale také něco prospěšného pro své zdraví, volte vždy a pouze čokoládu s vysokým procentem kakaa (nejméně 80 %). Ostatní produkty s menším procentem kakaa již nemají žádný prospěch pro naše zdraví, právě naopak, mají neblahý vliv na vaši váhu.
Také se vždy zamyslete, kdy chcete čokoládu konzumovat! Nejlépe si ji dejte vždy po výkonu (sportovní aktivitě), kdy můžete využít výhod takzvaného anabolického okna. V neposlední řadě také přemýšlejte, kolik si čokolády chcete dát - pro zdraví i chuť vám bohatě postačí 10 g kvalitní čokolády denně.
Za tým Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Bc. Radim Šupka
výživový poradce
Žij-zdravě.cz, s.r.o.
www.zij-zdrave.cz
e-mail: radim@zij-zdrave.cz
e-shop: eshop.zij-zdrave.cz
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Důvodů proč jít do čokolády je ještě mnohem mnohem víc, dá se z ní udělat například pleťovou masku http://www.prostezdravi.cz/cokoladove-pletove-masky/ nebo čokoládovou masáž http://ona.idnes.cz/foto.aspx?r=krasa&c=A121210_142556_krasa_sck&foto=SCK47c630_profimedia_0035484409.jpg Já si myslím, že oni indiáni velmi dobře věděli, proč tu čokoládu milují a ji používají úplně všude. Posledně jsem ji přidala do několika slaných omáček a můžu to také vřele doporučit (snáší se dobře s rajskými)