Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Odebrat dotaci ČSBS chce kromě ODS i sociální demokrat Votava

Odebrat ze státního rozpočtu na příští rok dotaci Českému svazu bojovníků za svobodu navrhuje kromě poslanců ODS i poslanec vládní ČSSD Václav Votava. Někdejší předseda sněmovního rozpočtového výboru už svůj návrh předložil ve Sněmovně. Se stejným návrhem přišla již dříve i skupina poslanců ODS v čele s Jakubem Jandou. V návrhu rozpočtu se pro ČSBS počítá s částkou 6,3 milionu korun.

"Působení tohoto svazu se bohužel v posledních létech stalo více než kontroverzním, a to především pod správou současného vedení reprezentovaného jeho předsedou Jaroslavem Vodičkou," zdůvodnil poslanec Votava svůj návrh. "Současná činnost spolku se výrazně odchýlila od jeho původního poslání a mnohdy až popírá hodnoty, na kterých byl spolek vybudován. Nejsou to jen některé veřejné skandály, ale také netransparentní hospodaření svazu," dodává.

Také poslanci ODS uvádějí na zdůvodnění svého návrhu, že činnost ČSBS se v posledních letech ukazuje jako problematická. Zejména pod současným vedením a především pod vedením předsedy Vodičky a aktivitám, které svým jménem zaštiťuje, se činnost spolku jeví jako nepřijatelná, uvádějí občanští demokraté jako jeden z důvodů. "Už jsou s tím trapní. Neštítí se pro překrucování historie likvidovat organizace občanské společnosti," reagoval minulý týden na návrh poslanců ODS předseda KSČM Vojtěch Filip.

Poslanec Votava chce dva miliony korun z navrhované dotace přesunout Československé obci legionářské a jeden milion korun navrhuje jako dotaci Československému ústavu zahraničnímu. Zbylých 3,3 milionu navrhuje přesunout do vládní rozpočtové rezervy. Votava uvádí, že posláním Československého ústavu zahraničního je péče o zahraniční krajany, podpora a usnadnění jejich národních a kulturních styků se starou vlastí, udržování národního povědomí, podpora ekonomické spolupráce a pomoc při návratu do vlasti. Ústav byl založen v prosinci 1928.

O Votavově návrhu i o návrhu poslanců ODS se bude rozhodovat při závěrečném schvalování rozpočtu v polovině prosince. Pokusy v tomto směru z minulých let nebyly úspěšné.

ČSBS sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce, jakož i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich. Některé instituce či samosprávy už dotace ze svých rozpočtů pro ČSBS odmítaly proplácet, nebo je snížily.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČT

Štítky ČR, sněmovna, hospodářství, historie, ČSSD, ČSBS, ODS, Václav Votava, dotace, rozpočet, Jakub Janda, Český svaz bojovníků za svobodu, Jaroslav Vodička, druhá světová válka, Vojtěch Filip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odebrat dotaci ČSBS chce kromě ODS i sociální demokrat Votava  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.