Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Koalice Pirátů a Starostů podle Kantaru posiluje náskok před ANO

Koalice Pirátů se STAN by nyní ve sněmovních volbách zvítězila se ziskem 34 procent hlasů. Druhé hnutí ANO by dostalo hlasy 22 procent voličů, vyplývá z dnes zveřejněného volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Ve srovnání s předchozím průzkumem si koalice Pirátů a Starostů polepšila o 4,5 procentního bodu. Naopak podpora hnutí ANO klesla. Poprvé ve volebním modelu Kantaru by Piráti ve volbách zvítězili i jako samostatná strana.

Třetím nejsilnějším subjektem ve volbách by byla koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Získala by 17,5 procenta. Pro hnutí SPD by hlasovalo 11 procent voličů a komunistům by dalo hlas 5,5 procenta voličů. Vládní sociální demokracie vyšla z modelu se ziskem 4,5 procenta, při zohlednění statistické chyby by se ale do Sněmovny dostala.

Růst podpory koalice Pirátů a SPD je podle analytika Kantaru Ondřeje Ryboně způsobený příchodem voličů od hnutí ANO. Podpora nejsilnějšího vládního subjektu klesla od posledního průzkumu o 4,5 procentního bodu. Voliči Starostů navíc stále více akceptují předvolební spolupráci s Piráty, dodal Ryboň.

Volební model agentury Kantar zjišťoval i podporu jednotlivým politickým stranám a hnutím bez ohledu na vytvořené koalice. Největší podpoře se s 22 procenty těší Piráti, kteří v modelu poprvé předběhli hnutí ANO. To by skončilo druhé s podporou 20,5 procenta voličů. Starostům by odevzdalo hlas 13 procent voličů a čtvrté SPD 10,5 procenta. Pátí by ve volbách skončili občanští demokraté se ziskem 9,5 procenta. V blízkosti pětiprocentní hranice se podle modelu pohybují ještě TOP 09, komunisté, ČSSD a lidovci.

Také v průzkumu podpory jednotlivých stran a hnutí si ANO oproti předchozímu průzkumu pohoršilo, a to o 5,5 procentního bodu. Hlavním důvodem je podle Ryboně nespokojenost veřejnosti se zvládáním koronavirové epidemie a celkové znechucení politikou.

Průzkum dělala agentura Kantar CZ v období od 15. února do 5. března. Na otázky týkající se podpory koalic odpovědělo 921 lidí, na dotazy k podpoře jednotlivých stran 957 respondentů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/Piráti

Štítky ČR, volby, sněmovna, Kantar CZ, ANO 2011, KANTAR CZ s.r.o., koalice, Česká pirátská strana, průzkum, Česká televize, Starostové a nezávislí, Piráti a Starostové, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepa Neko

Nekompromisně lpět na tradičních hodnotách a haranty řezat, co se do nich vejde. Jináč nám ty soudruhy Piráty nikdá volit nepřestanou. youtu.be/-4oFKG7D1iQ

Pondělí, 15. března 2021, 09:38Odpovědět

Melánie Hiralová

Já bych tak moc ty průzkumy neprožívala. Preference - cinknuté průzkumyTakto vypadají předvolební průzkumy mezi lidmi a pak nám ukazují, jak je ANO na tom špatně!Tak jsem se zapojila do výzkumu CVVM ohledně volebních preferencí a dopadl jsem takhle. 1. Otázka: Koho byste volil do PS Odpověď: ANO 2011 Otázka: Kdo je pro vás přijatelný? Odpověď: KSČM,SPD,CŠSD Otázka: Kdo je pro Vás nepřijatelný? Odpověď: TOP 09,ODS,KDU,PirátiA výsledek? Nespadáte do kategorie našich respondentů!A dotazník ukončen a neuložen.Tak takhle dopadají podobné průzkumy různých agentur.Vše je záměrné cílené! Proto musíme bezpodmínečně k volbám! Všichni! A sdílejte prosím tuto informaci dál, ať lidi nepodlehnou zbytečně malomyslnosti a beznaději.

Pondělí, 15. března 2021, 09:13Odpovědět

Koalice Pirátů a Starostů podle Kantaru posiluje náskok před ANO  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.