Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Na české i ruské ambasádě zůstane po sedmi diplomatech

K 31. květnu se na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě sníží počet pracovníků, uvedla dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Na každém zastupitelském úřadě podle ní zůstane po sedmi diplomatech, 25 administrativně technických pracovnících a 19 zaměstnancích najatých na místě. "Nezodpovědné a provokativní chování českých úřadů bolestivě zasáhlo jejich diplomatickou službu," řekla agentuře ruská diplomacie.

"U obou zemí (k 31. květnu) zůstane po sedmi diplomatech, 25 administrativně technických a 19 místně najatých (pracovnících)," cituje ministerstvo zahraničí agentura TASS a připomíná počet diplomatů, které si dosud obě země navzájem vyhostily.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími osobami 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. "Česká strana nazvala symetrickou odpověď Moskvy (...) jako 'neadekvátní opatření' a vyžádala si jejich návrat do čtvrtečních 13:00 moskevského času," napsala dnes agentura TASS.

Moskva na požadavek Prahy nezareagovala, a šéf české diplomacie Jakub Kulhánek proto později ve čtvrtek oznámil, že počet diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze srovná podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko dostalo čas na stažení pracovníků do konce května. Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrteční reakci oznámilo, že Moskva přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu dříve vyhoštěných zůstalo sedm diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků, uvedl ve čtvrtek Kulhánek v České televizi. Prahu bude muset podle něj opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády s rodinami. Ruská diplomacie mezitím oznámila požadavek, aby byl snížen počet pracovníků české ambasády v Moskvě s přihlédnutím k rozdílným počtům zaměstnanců, kteří jsou najímáni přímo na místě. Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti zhruba 110 ruských občanů, ruská ambasáda v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 občanů Česka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Vrbětice, vláda, Rusko, výbuch, vyhoštění, diplomacie, Jakub Kulhánek, Moskva, Praha, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Česko, GRU, Česká televize, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na české i ruské ambasádě zůstane po sedmi diplomatech  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.