Praha, to není jen historická metropole, která láká množstvím památek nebo kulturním vyžitím. Na své si tu přijdou také milovníci tekutého chlebu. Kromě spousty podniků nabízejících různá piva, v hlavním městě sídlí přes dvě desítky malých pivovarů, pivní lázně i pivotéky.
„Praha se v posledních letech stala evropsky významným centrem pivní kultury. Je to skutečně město, které právě prožívá svůj pivní zlatý věk. Kromě místních piv, která zde vaří již přes pětadvacet (mini)pivovarů, v Praze totiž ochutnáte i pestrou produkci regionálních českých a moravských pivovarů i velký výběr piv zahraničních – doslova celý pivní svět,“ upozorňuje marketingová ředitelka Pražské informační služby – Prague City Tourism Kateřina Pavlitová a dodává: „Návštěvník si tu může vybrat z velmi široké nabídky kvalitních podniků – od gastronomicky zaměřených restaurací s pivním programem přes ochutnávkové restaurace se čtvrtou pípou až po specializované pivní bary či pivotéky.“ Inspirovat se můžete na www.doprahyzapivem.cz.
Nedaleko Pražského hradu najdete Klášterní pivovar Strahov. Jde o minipivovar s ročním výstavem okolo tisíce hektolitrů. Právem jsou tu pyšní na své pivo Sv. Norbert, které nese název po zakladateli řádu premonstrátů, jež sídlí ve Strahovském klášteře. Kromě světlého a tmavého Norberta tu vaří čtyřikrát do roka pivní speciály a další příležitostná piva. Celkem tu vyrábí již deset druhů piva, tři celoročně a sedm sezónně.
Historicky se tu pivo vařilo zhruba od roku 1629, poté byl pivovar začátkem dvacátého století zrušen. Znovu byl obnoven až v roce 2000 po rozsáhlé rekonstrukci.
Minipivovar si lze samozřejmě za výkladu průvodce prohlédnout, pivo ochutnat a také si ho s sebou odnést v lahvích. Pro celé skupiny klidně uspořádají team-building s pivními soutěžemi nebo pivní večer s živou hudbou. Posedět lze v prostorách s jedinečnou atmosférou a českou kuchyní.
Klášterní pivovar Strahov, Strahovské nádvoří 10, Praha 1
www.klasterni-pivovar.cz
Tradiční wellness procedury vás už omrzely? Zkuste pivní lázně na Starém Městě. Jak to probíhá?
„Naložíte“ se do kádě s pivní lázní, tedy teplou vodou obohacenou o přísady, ze kterých se vaří pivo, jako je chmel, kvasnice nebo sladový šrot. A jen tak mimochodem si k tomu můžete načepovat pivo. Poté vás čeká relaxace na lůžku z ovesné slámy, kde se tělo vypotí a uvolní. Nejde přitom jen o odpočinek, blahodárné a léčivě účinky koupele v kvasnicovém pivu jsou známé už od středověku.
„Není to jen zajímavý zážitek, ale i léčivá procedura. Navštěvují nás lidé, kteří mají potíže s atopickými ekzémy, lupenkou nebo akné,“ říká Olesya Feshaková z Pivních lázní BBB. Lázně patří do skupiny Bier Bottich Bad, nejstarší a největší celoevropské sítě pivních lázní chráněných patenty a užitnými vzory. „Rovněž jsme nejstaršími v České republice a naše služby jsou certifikované,“ dodává Feshaková. Káď pro dvě osoby stojí 2 500 korun.
Pivní lázně BBB Praha, Masná 5, Praha 1
www.pivnilaznebbbpraha.cz
Až 150 druhů lahvových piv z malých pivovarů, pivní speciály, ale i posezení se šesti měnícími se pivy na čepu. To je Pivotéka Království piva v Bubenči. Jen namátkou, ochutnat tu můžete třeba Pivovar Matuška, Vítek z Prčic, Modrava, Vyškov nebo Radniční pivovar Jihlava. Najdete tu ale i inspiraci na vánoční dárky nejen v podobě pivní kosmetiky, ale i pivní cedule a etikety.
Přitom pivotéka není jen obchodem, kde se degustuje. Je to ráj pivařů, místo, kde lze nalézt pivní rozmanitost a pivní kulturu. „Zákazníci pivotéky by se měli dozvědět také mnoho dalších informací o pivu, pivovarech a všem, co se piva týká. Pivotéka zároveň musí nabídnout pivní osvětu pořádáním pivních degustací a setkáváním se zajímavými lidmi z pivovarského prostředí,“ říká Ondřej Krym, který za projektem pivotéky stojí. První si otevřel před čtyřmi roky v Chomutově.
Pivotéka Království piva, Bubenečská 33, Praha 6
www.kralovstvipiva.com
Restaurace U Medvídků patří k největším a nejstarším pivnicím v Praze, navštěvují ji generace Pražanů. Dům je pojmenován po majiteli Janovi Medvídkovi, který zde roku 1466 založil pivovar, fungující až do roku 1898.
Ochutnat tu můžete několik pivních speciálů, namátkou 1466 (nepasterizovaný světlý ležák; název je odvozen od roku založení pivovaru a zároveň udává jeho stupňovitost - 14,66°), Medvídkovské bílé (15° světlý speciál dokvášený s medem v dubových sudech), Růženku (11° pšeničné pivo, vhodné k letnímu osvěžení) nebo Kaštanové pivo (18°speciál s chutí vánoc).
Kromě toho tu s použitím historické technologie vaří X-BEER-33, nejsilnější pivo na světě, polotmavý ležák, který kvasí v dubových sudech po dobu dvě stě dní. Dát si tu můžete pivní zmrzlinu, pivovici neboli pivní brandy či si odnést pivní tabulku čokolády.
Jako jeden z mála minipivovarů, umožňují U Medvídků uvařit si svoje vlastní pivo. Vše probíhá v mikropivovaru za asistence zkušeného sládka.
Vaří tu českou kuchyni.
Restaurace a pivovar U Medvídků, Na Perštýně 7, Praha 1
www.umedvidku.cz
Pivo se na Smíchově vaří už od roku 1871 a tamní pivovar je prakticky jediným velkým průmyslovým podnikem, který zůstal v centru Prahy. Návštěvnické centrum Staropramen, které sídlí přímo v historické budově pivovaru, vás nechá nahlédnout pod pokličku toho, jak se pivo na Smíchově vařilo kdysi a nyní.
Nejde o žádnou nudnou exkurzi, procházka po stopách výroby piva je interaktivní. Nejprve se ocitnete na náměstí, které vás zcela přenese do atmosféry staré Prahy. Nechybí měšťanské domy ani stylové lavičky. Následuje cesta do laboratoře sládka Paspy, ve které objevil originální recepturu piva Staropramen. Paspa se pak stává vaším virtuálním průvodcem, zavede vás až k samotné historické varně nebo modelu stáčecí linky. A co by to bylo za návštěvu pivovaru, kdyby na konci chyběla degustace. Ta vás čeká v pivním baru.
Vstupné do Návštěvnického centra Staropramen začíná na 169 korunách.
Staropramen, to není jen vůně piva na Smíchově. Letos na podzim je tomu právě patnáct let, co společnost Pivovary Staropramen začala budovat síť vlastních restaurací Staropramen Potrefená husa. Tím úplně prvním podnikem byla restaurace v Praze na Vinohradské ulici. Dnes je Potrefených hus v metropoli šestnáct.
Návštěvnické centrum Staropramen, Pivovarská 9, Praha 5
www.centrumstaropramen.cz
Další netradiční zážitek pro milovníky zlatého moku. Šnyt, hladinka, mlíko, na dvakrát, řezané? Že netušíte, o čem je řeč? Mistr světa v čepování z roku 2010 Lukáš Svoboda vám tyto pojmy nejen vysvětlí, ale pivo vás také naučí čepovat.
Takový kurz trvá čtyři hodiny a je hlavně o praxi. Lukáš vás postaví za výčep a předvede vám, jak docílit bezchybně načepovaného piva. Ochutnávání povoleno!
Kromě toho si odnesete zajímavosti o chuťových profilech piv, dozvíte se, jak se pivo vyrábí a spoustu dalších zajímavostí ze světa piva. Z kurzu, který stojí 3 200 korun na osobu, si odnesete také diplom a dárek.
S odborníkem Lukášem Svobodou nemusíte absolvovat jen kurz, ale i malou pivní tour po vyhlášených pražských pivnicích. Během 2,5 hodiny navštívíte čtyři podniky.
Škola čepování Lukáše Svobody, Míšeňská 12, Praha 1
http://lokal.ambi.cz/#skola
Jak se vařilo pivo v minulosti a dnes u nás i ve světě? S tím vás seznámí expozice Muzea piva. Na modelu pivovaru zjistíte, jak se vyrábí slad a pivo a zažijete zde i opravdovou vůni chmele a sladu. Veškerou výrobu si můžete prohlédnout a suroviny osahat. Kromě toho uvidíte stovky historických artefaktů.
Také tady se ochutnává. „Ve sklepních prostorách se nachází dvě hospůdky, jedna ze třináctého století a druhá z období socialismu. Tady si mohou návštěvníci vychutnat čtyři piva, která jsou v ceně vstupenky,“ popisuje Kryštof Paleta z pivního muzea. Vstupné je 250 korun.
V muzeu si můžete zakoupit pivní suvenýry, jako jsou půllitry, trika či magnety.
Muzeum piva Praha, Husova 7, Praha 1
www.beermuseum.cz
Foto: jednotlivé podniky
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.