Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPondělí, 21. června 2021, 16:00
O grilování už toho bylo napsáno hodně, v poslední době se však množí spíše články o vlivu grilování na naše zdraví – máme na mysli samozřejmě klasické grilování na dřevěném uhlí, s jeho neopakovatelnou vůní, bez níž pro mnoho lidí nemá grilování smysl. Grily plynové nebo elektrické jsou sice fajn, ale vůni dřevěného uhlí s nimi nenahradíte. Výrobci se ovšem zamysleli a přinášejí novou alternativu: grily na dřevěné uhlí s minimem škodlivin!
Možná si při prohlížení Tesco letáků a dalších akčních nabídek, ve kterých se hlavně přes léto objevují lákavé nabídky na maso, zeleninu, ovoce i sýry ke grilování, často pomyslíte, že byste si i nechali říct. Jenže klasicky grilovat nemáte kde, elektrické grily vás nelákají, případně vám lékař klasické grilování nedoporučuje kvůli zplodinám z kouře.
Rozhodně nemusíte věšet hlavu, a hned jak přijde domů bezkouřový gril na dřevěné uhlí a samotné dřevěné uhlí, se můžete vydat na nákup dobrot ke grilování, ať už jste vyznavačem jakékoliv grilované kuchyně. Dokonce nemusíte ani čekat na víkend a pobyt na chalupě. Stačí dát tento gril na balkon! Nebude totiž příliš kouřit a hlavně nic okolo sebe nepopálí.
Jde o malý gril s malým a dobře ohraničeným prostorem pro dřevěné uhlí, které se umísťuje v kovovém sítku doprostřed hlavní nádoby. Nad ním je pak rošt – a ten je v prostoru nad dřevěným uhlím plný, takže tuk nebo šťáva z grilování do uhlí nekapou.
Hlavní myšlenkou bezkouřového grilu je pohon na elektřinu a vrtulka, která do košíku s uhlím vhání vzduch. Díky tomu uhlí velmi dobře hoří – nedusí se a nekouří. Dokonce můžete tempo hoření regulovat rychlostí otáček větráčku. Je však nutné pořídit kvalitní dřevěné uhlí zbavené prachu a nečistot. Jaké koupit? Podívejte se na test dřevěného uhlí v laboratoři.
Bezkouřové grily jsou malé, dokonale tepelně odizolované, aby mohly stát i na stole, a hlavně jsou rozkládací, takže rošt (a u některých i grilovací nádobu) můžete umýt v myčce. Odpad je po samotném grilování minimální, téměř vše shoří. A díky vrtulce je gril nahřátý během chvilky.
Opravdu během pěti minut. Za vše může právě myšlenka elektrického větráčku, který je poháněn bateriemi anebo z powerbanky, proto u mnoha modelů najdete USB konektor, často v provedení micro USB. Žár z dřevěného uhlí ihned stoupá vzhůru a litinový rošt je nahřátý do pěti minut.
V podstatě kdekoliv, dokonce třeba i pod přístřeškem před stanem, když by pršelo. Skvěle se hodí na balkony a terasy, včetně těch ve městě. Díky minimu kouře totiž nebude obtěžovat sousedy. Ani z něj nic nepadá a neodletuje popílek, protože je vše uzavřeno v centru grilu za jemnou mřížkou. Samozřejmostí je použití na chatách a chalupách nebo na zahradě. Gril dostanete většinou i s taškou pro jeho snadný přenos. Je totiž malý a lehký.
Návod na použití je snadný. Předpokladem úspěchu je mít podpalovací gel, kterým pomažete plochu pod košíkem s dřevěným uhlím a zapálíte jej. Naplněný košíček s dřevěným uhlím vložíte nad plochu s gelem, přiklopíte celé roštem – a je to. Za pár minut můžete s grilováním začít. Potraviny ke grilování si připravte před jeho zapálením, protože během rozpalování to prostě nestihnete…
Vzhledem k tomu, že se gril nahřeje během ani ne pěti minut, je rozpečený hermelín, připravovaný v alobalu, k mání již do minut patnácti. Z toho si snadno odvodíte, jak rychle budete mít připraveny další oblíbené dobroty – bez kouře, ale přesto s vůní grilovacího uhlí a pravého grilování.
Někteří výrobci se ve vychvalování svého grilu pustili tak daleko, že jej doporučují i domů, do uzavřených prostor, ale při plném větrání. Takové tvrzení je nutno brát s rezervou, přece jen jde o otevřený oheň, který se sice dá regulovat nastavením síly větráku, ale nelze jej ihned zhasnout nebo zajistit úplnou bezkouřovost, jako je tomu u plynového sporáku, kde oheň hoří také.
Pokud jej ale budete používat venku, budete spokojeni nejen s jeho flexibilností, rychlým rozpálením a čistým a snadným používáním, ale též s krásnou vůní dřevěného uhlí u svých grilovaných pokrmů. Tu zkrátka nic nenahradí.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
To taky můžete na rošt položit pánev a "grilovat" na ní, výsledek bude stejný. Osvědčilo se mi umístit maso na rožeň nebo do uzaviratelného rošku před oheň tak, aby šťáva a tuk kapaly do misky mimo oheň, tak lze grilovat i před plamenem ze dřeva a není třeba čekat, až se rozpílí uhlí. Tento gril je vlastní konstrukce.