Kdo je největší fajnšmekr, co se přípravy kávy týče? To poodhalí soutěž Barista roku, která se koná od pátku do neděle v pražské Holešovické tržnici.
Návštěvníci budou moct nahlédnout jak pod ruce soutěžícím a ochutnat jejich počiny, tak se zúčastnit přednášek, které si připraví každý ze světových porotců. Přednášky budou tlumočeny do češtiny.
„Do Česka jsme pozvali šestnáct kávových osobností světového formátu a každý z nich si připravil přednášku. Našim cílem je otevřít nejen nová témata, ale i předat informace kávovým nadšencům,“ uvedl Štěpán Neubauer, koordinátor asociace SCAE ČR, která soutěž pořádá.
Kromě toho se tu bude prezentovat několik evropských i českých pražíren kávy, jejichž kávu bude možné rovněž okusit.
„Na akci jsou pouze vybrané pražírny. V Evropě jsme volili z dvaceti všeobecně uznávaných, s výběrem hodně svými zkušenostmi pomohl v ČR žijící bývalý světový šampion Gwilym Davies. U nás jsme vybrali čtyři pražírny, kterým se dostalo privilegia být na festivalu, slepým cuppingem,“ popisuje Neubauer.
„Akce je koncipovaná tak, že na ní nebude možné dát si špatnou kávu. Všechny pražírny jsou skvělé. Světové. V pravém smyslu toho slova,“ dodává. Vstupné na akci na místě je 100 korun.
Z českých pražíren se můžete těšit na Kávový klub, Rebelbean, Original Coffee a Coffee Source. Ty zahraniční reprezentují například JB Kaffee z Německa, britská Has Been Coffee, maďarská Casino Moca či Drop Coffee ze Švédska.
Soutěž Barista roku se letos koná celkem pojedenácté, pod koordinátorem Štěpánem Neubauerem proběhne podruhé a podle organizátorů výrazně mění svůj koncept.
„Původně šlo jen o samotnou soutěž. Loňský ročník se konal v nákupním centru Arkády Pankrác a během víkendu se soutěžilo ve všech kategoriích. Letos se jednotlivé kategorie pořádají v menších městech, v Praze se bude soutěžit jen v Coffee in good spirits a hlavní kategorii Barista roku. Hlavní změnou je prostor i pro návštěvníky. Nejenže budou moci shlídnout soutěž a ochutnat kvalitní kávu, také jsou pro ně připraveny přednášky od světových baristů, což je novinka,“ vysvětluje za organizátory Kateřina Gardoňová.
Soutěžící se utkají v umění přípravy espressa a kapučína a jejich představení se konají napříč všemi dny. Součástí vystoupení je také příprava vlastního takzvaného signature drinku, ani ten nezůstane chuťovým buňkám příchozích zájemců zapovězen. Důraz je kladen na bezchybnou technickou vyspělost soutěžících, výběr kávy a umění ji správně prezentovat. Velký prostor se v posledních letech zaměřuje na technologie baristického vybavení – mlýnky a kávovary - a kvalitu vody.
V sobotu 31. ledna proběhne soutěž v tradiční a oblíbené kategorii Coffee in good spirits, kde se hodnotí nejzajímavější spojení espressa a alkoholického nápoje.
„Alkoholický nápoj se s kávou může skvěle snoubit. Dobrým příkladem je například již tradiční irská káva, která je také povinným nápojem na soutěži v kategorii Coffee in Good Spirits,“ říká Neubauer.
Své vítězství tu bude obhajovat barista Michal Kocman z brněnského Coffee Fusion, který má na svém kontě úspěchů už nespočet. Naposledy na soutěži oslovil svým espressem připraveným z kávy Ethiopia Yirgacheffe Tchembe, v níž můžete cítit ostružiny, maliny nebo lesní med. Pro cappuccino zvolil borůvkovou Ethiopii Sidamo Nekisse od stejných producentů, která s mlékem vytvořila sladký borůvkový nápoj připomínající ovocný mléčný koktejl.
Ve volném nápoji spojil Michal Kocman obě tyto kávy dohromady, vše navíc doplnil ostružinami a borůvkami, které spolu s třtinovým cukrem vystavil vysoké teplotě. Nakonec provedl infuzi čínským zeleným jasmínovým čajem připraveným ve Vacuum potu.
Čím se blýskne tentokrát?
Barista roku 2015
30. ledna - 1. února 2015 |
Foto: Archiv pořadatelů a ilustrační foto Jiří Částka
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.