Jako na houpačce si musí připadat provozovatelé restaurací a barů. Nová nařízení vlády jim kvůli přechodu do čtvrtého stupně systému PES nakazuje opět od pátku zavřít své provozy pro veřejnost. Kvůli nejistotě a opakovaným restrikcím skončila již řada jihočeských podniků.
Opětovné uzavření restaurací hodnotí jako katastrofu například ředitel českobudějovického hotelu Zvon Petr Šalda. Pod hotel spadá i restaurace. Známý hotel v centru Budějc má 80 pokojů a byl do konce roku obsazený asi ze 30 procent. Nové rezervace ale už téměř nechodily poté, co vláda dávala najevo, že hotely znovu zavře. „Restaurace, tam je to pro nás katastrofa, protože ta byla extrémně populární. I v režimu do 20:00 jsme měli tržby denně kolem 60 tisíc korun, teď to bude nula,“ řekl v pondělí večer Šalda. Rozhodnutí vlády je podle něho likvidací českého pohostinství a cestovního ruchu.
Kompenzace na hotelové pokoje zastropovaná 330 korunami je podle něj naprosto nedostatečná. Od asociace měl informace, že to bude kolem 500 Kč na pokoj. „Na jaře, s rezervou cash flow, to ještě nebyla taková tragédie, ale teď to bude pro nás opravdu náročné období. Kompenzace jsou paskvil, že by to mělo být skrze počet zaměstnanců, jsem tím hluboce zklamán,“ řekl ředitel.
Pro ostrá slova nejde daleko prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, podle kterého vládní kompenzace pokryjí zhruba 30 až 40 procent obratu restaurací. Restaurace podle Prouzy nesou náklady koronavirové krize od jara a na rozdíl od jiných odvětví, kterým vláda pomáhala, se o sebe gastronomie musela postarat sama.
U včera představených kompenzací je podle Prouzy třeba počkat na prováděcí dokumenty, v nich se totiž podle něj vždy ukázaly překvapení a lapsusy. „Bereme to tak, že vláda slíbila 100 procent kompenzaci nákladů. Tedy včetně mezd pracovníků, kteří stojí u okénka, energií a podobně. Nákladovost gastronomie je okolo 90 procent,“ uvedl.
Provozovatelé restaurací si také stěžují na dlouhé čekání na vyplacení kompenzace od státu. „Kompenzace z jara přišla teď na podzim, trvalo šest měsíců, než nám to vyplatili. Už je to katastrofa, trvá to rok, neustálé díry do cash flow a od státu směšná podpora. Rakousko kompenzuje 80 procent tržeb, Německo obdobně. Když se u nás podíváte: narvané obchody, narvaná MHD a lidé se nemohou civilizovaně najíst v restauraci,“ řekl Šalda.
Letošní rok byl osudný pro řadu provozů, které musely zavřít. Koronavirová opatření ukončila veškerou podnikatelskou činnost například Jana Lukavského, který v Třeboni provozoval kavárnu Cafe Pokrok. „V říjnu jsem musel veškerou činnost ukončit a nyní jsem na pracovním úřadě,“ potvrdil. Podpůrné projekty vlády nejsou podle jeho slov pro provozovatele dostatečnou kompenzací. „Sám jsem během první vlny nedosáhl na žádný podpůrný program,“ dodal Lukavský, který podle svých slov v nejbližší době neplánuje návrat do oboru gastra. „Je to v dnešní době nejistý obor. Určitě minimálně rok gastro otevírat nebudu. Všechny skleničky si schovám do sklepa a budu čekat, co přijde,“ uzavírá.
Na konci listopadu začal s vyklízením svého podniku také Radek Otípka, který v Budějcích provozoval restauraci Bohemia. Podzimní vlna koronaviru ukončila jeho živnost a restauraci, kterou pět let provozoval, už neotevře. Otípka potvrdil, že kvůli vládním opatřením proti koronaviru přišel letos zhruba o tři čtvrtě milionu korun obratu.
„Na jaře, když se restaurace zavřely poprvé, to nebylo tak hrozné. Ztráta byla podle odhadů něco přes 200 tisíc korun, ale hlavně fungovala nějaká podpora od státu,“ uvedl na konci listopadu a doplnil, že větší ranou pro něj byla podzimní opatření, v rámci kterých museli živnostníci začátkem října opět přerušit provoz. „Ztráta se pohybuje kolem půl milionu korun. A smutné je, že v takové době je prakticky nulová pomoc od státu. Vlastně za dva měsíce jsem od něj dostal 4000 korun,“ řekl. Majitel objektu, kde je vedle restaurace i hotel, požadoval po Otípkovi nájem i v době, kdy byl podnik zavřený. Právě to bylo pro podnikatele definitivním zlomem.
Podnik, který si otevřel v Českých Budějovicích, pravidelně nabízel jen pár jídel a Otípka je většinou i sám připravoval. „Tenhle styl ale není k tomu, abych měl okénkový prodej, což využívaly některé jiné restaurace. To pro mě prostě nemělo cenu,“ uvedl.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Staré časy se vrací, tož zpátky do lesů, luk a strání! youtu.be/YlEnXChgIbk