Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Organizace NDC Partnership a UNFCCC představují nástroj na podporu zemí při zvyšování ambicí NDC 3.0 a urychlování jejich plnění

PR článek, aktualizováno 12. června 2024, 7:54

Bonn (Německo) 12. června 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Organizace NDC Partnership a sekretariát rámcové úmluvy OSN o změně klimatu(UNFCCC) spouštějí online nástroj na podporu zemí při zvyšování ambicí ohledně vnitrostátně stanovených příspěvků (NDC) 3.0, které mají být přijaty na začátku roku 2025.

Organizace NDC Partnership a sekretariát UNFCCC dnes spustily NDC 3.0 Navigator , interaktivní nástroj na podporu zemí při zvyšování ambicí NDC 3.0 a urychlení implementace dalšího kola NDC, které má být předloženo na začátku roku 2025. Nástroj byl vyvinut s technickým přispěním Rozvojového programu OSN (UNDP), globální neziskovou organizací World Resources Institute (WRI) a více než 30 dalšími partnery.

Nástroj NDC 3.0 Navigator představuje sedm „cest k ambiciózním a proveditelným NDC" a pomáhá rozvojovým zemím identifikovat a prozkoumat vnitrostátně relevantní přístupy k přípravě ambiciózních NDC 3.0. Země mohou tento nástroj využít k prozkoumání možností, jak zvýšit ambice svých NDC, zohlednit národní priority a řešit klíčové potřeby v oblasti realizace a financování, aby posílily své příspěvky za rok 2025. Nástroj uživatelům nenařizuje, co mají dělat, ale obsahuje návodné otázky, jaké země nasměrují k možnostem, které jsou pro ně nejvhodnější. Tyto možnosti jsou doplněny případovými studiemi a odkazy na pokyny, informační zdroje a podporu. NDC 3.0 Navigator bude postupem času rozšiřován a aktualizován podle toho, jak budou k dispozici nové poznatky a zkušenosti.

Nástroj byl spuštěn v době, kdy země připravují své národní rozvojové plány, které musí být dostatečně ambiciózní, aby byly v souladu s cílem Pařížské dohody omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia, a zároveň budovat mnohem větší odolnost vůči zhoršujícím se dopadům klimatu. První globální hodnocení Global Stocktake (GST) na COP28 dospělo k závěru, že ačkoli Pařížská dohoda podnítila téměř všeobecná opatření v oblasti klimatu, značné nedostatky přetrvávají na úrovni ambicí, tempa provádění a přístupu k financování, které jsou nezbytné k naplnění Pařížské dohody prostřednictvím spravedlivého přechodu, který nikoho nezanechá pozadu.

Na základě nejnovějších vědeckých poznatků a výsledků GST bude NDC 3.0 Navigator podporovat země při zohledňování výsledků GST v jejich NDC 3.0 a pomůže jim zajistit, aby se snadno promítly do prováděcích a investičních plánů a rozšířily tak možnosti financování opatření v oblasti klimatu.

Spuštění nástroje se kryje s červnovým zasedáním OSN o klimatu, známým také jako SB60 nebo 60. zasedání pomocných orgánů UNFCCC v Bonnu, kde se země a další zúčastněné strany scházejí, aby dosáhly pokroku v klíčových politických otázkách v souvislosti s COP29 v ázerbájdžánském Baku.

Výkonný tajemník UNFCCC Simon Stiell řekl: „Vnitrostátně stanovované příspěvky mohou a musí sloužit jako mocné plány, které budou hnát ekonomiky a společnosti kupředu, a to díky většímu počtu pracovních míst, větší rovnosti žen a mužů, přístupu k bezpečné a cenově dostupné čisté energii, menšímu znečištění, lepšímu lidskému zdraví a vyšší životní úrovni. Společně se systémem OSN a dalšími partnery jsme se zaměřili na způsoby, jak poskytnout praktickou podporu stranám, které potřebují pomoc. Nástroj NDC 3.0 Navigator může pomoci propojit zainteresované strany s informacemi, dalšími nástroji a kontakty, které by jim mohly pomoci vypracovat nové vnitrostátně stanovované příspěvky se zaměřením na praktickou realizaci."

Dan Jørgensen, ministr pro rozvojovou spolupráci a globální politiku v oblasti klimatu Dánského království, spolupředseda partnerství NDC, řekl: „Metoda GST, kterou se země světa dohodly na odklonu od fosilních paliv, ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů energie na celém světě a zdvojnásobení energetické účinnosti, potvrdila naléhavou potřebu mezinárodní spolupráce, která by vedla k tomu, aby se zvýšily ambice na úrovni států a povedlo se naplnit Pařížskou dohodu. Nástroj NDC 3.0 Navigator pomáhá zemím získat informace, které potřebují k určení vnitrostátně stanovovaných příspěvků, jež jsou v souladu s cíli Pařížské dohody a zároveň zajišťují spravedlivý a rovný přechod."

Spolupředsedkyně partnerství NDC Dr. Jeanne d'Arc Mujawamariya, ministryně životního prostředí Rwandské republiky, uvedla: „Vypracování ambiciózních vnitrostátně stanovovaných příspěvků připravených s ohledem na implementaci je kriticky důležitý úkol. Musíme prozkoumat všechny možné cesty k silnějším NDC, které umožní zemím rychle jednat v souladu s jejich cíli a přilákat investice ve velkém měřítku. Cesty uvedené v nástroji NDC 3.0 Navigator umožní zemím vypracovat ambiciózní a proveditelné návrhy NDC 3.0, které jsou v souladu s jejich rozvojovými prioritami. Oceňujeme podporu organizace NDC Partnership na této ušlechtilé cestě."

NDC 3.0 Navigator pomáhá zemím vypracovat kvalitní a komplexní žádosti o podporu při vypracovávání jejich NDC 3.0 pro organizaci NDC Partnership. Chcete-li se o nástroji NDC 3.0 Navigator dozvědět více, včetně toho, jak jej používat nebo jak do něj přispívat, prozkoumejte jej zde .

O NDC Partnership

NDC Partnership je globální organizace, která sdružuje přes 200 členů, včetně více než 120 rozvinutých a rozvojových zemí a téměř 100 institucí, s cílem realizovat ambiciózní opatření v oblasti klimatu, která pomohou dosáhnout Pařížské dohody a podpoří udržitelný rozvoj. Vlády určí své priority v oblasti provádění NDC a typ podpory, která je potřebná k jejich převedení do realizovatelných politik a programů. Na základě těchto žádostí nabízí členství na míru šitý balíček odborných znalostí, technické pomoci a financování. Tato společná reakce poskytuje rozvojovým zemím účinný přístup k široké škále zdrojů, které jim umožní přizpůsobit se změně klimatu, zmírnit ji a podpořit spravedlivější a udržitelnější rozvoj.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2435427/NDC_Logo.jpg 

KONTAKT: Caity Pinkardová, manažerka komunikace, oddělení podpory partnerství NDC, caitlin.pinkard@ndcpartnership.org

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizace NDC Partnership a UNFCCC představují nástroj na podporu zemí při zvyšování ambicí NDC 3.0 a urychlování jejich plnění  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.